Završen još jedan DUK festival, Čačak dobio više od 20 novih murala (FOTO)

13
5028

ČAČAK – DUK festival, jedan od najvećih festivala murala u ovom delu Europe, završen je. Muralisti iz raznih krajeva sveta, od Indonezije, do Švedske i Nemačke, okupili su se u Čačku i oslikali više od 20 murala. Time su obogatili već postojeću “galeriju na otvorenom” koja je dostupna svim stanovnicima i posetiocima.

Ekipa DUK festivala ugostila je međunarodno priznate muraliste i muralistkinje kao što su Suiko iz Japana, HRVB i Vidam iz Nemačke, Lonac i Lunar iz Hrvatske, Yessiow iz Indonezije, Delicious Brains iz Švedske, kao i talente iz Srbije Wupera, Dulaita, Junka, Hellgu, Marv i Mijalka. Svoje murale oslikali su i Peace iz Italije, Dom Ramsy iz Švajcarske, te predstavnici sarajevskog Fasada festivala – Jeron, Ksae, Aruba i Taine.

U okviru DUK-a, u subotu 8. juna održao se i besplatan muzički događaj na košarkaškim terenima kod Borčeve hale. Na ovoj žurci nastupili su dinamični niški duo Stereo Banana, jedan od najznačajnijih repera mlađe generacije Spejs Noksi i DJ Fokus.

Takođe, delegacija Ambasade Republike Indonezije posetila je DUK, tačnije Osnovnu školu „Tanasko Rajić”, čiju fasadu je oslikavala indonežanska umetnica Yessiow.

DUK festival ima ogromnu važnost za Čačak, jer transformiše gradske fasade u impresivne umetničke kompozicije, čineći grad dinamičnijim i živopisnijim mestom za život. Takođe, doprinosi i sveobuhvatnoj decentralizaciji kulture i umetnosti kod nas, dajući pozitivan primer i inspiraciju drugim organizacijama. Pored doprinosa razvoju Čačka kao turističke destinacije, festival podstiče lokalnu zajednicu na aktivno učešće u kulturnim događanjima. Takođe, DUK festival omogućava lokalnim i međunarodnim umetnicima platformu za izražavanje i razmenu ideja, što dodatno jača kulturne veze i razumevanje među različitim narodima.

Festival su podržali Grad Čačak, Sportski centar Mladost iz Čačka, EU-Japan Fest, Montana Cans, Beowallz, Ramix, Benzinska stanica Leonardo i Centar E8.

Izvor: Morava info; Foto: Jovan Zornić

Prethodni članakČačanska opozicija reagovala na saopštenje Nebojše Bežanića i najavljuje krivične prijave
Sledeći članakUdruženje proizvođača malina “Vilamet“: Ne prihvatamo ponuđenu početnu cenu od 250 dinara

13 KOMENTARA

  1. UŽAS, al ti lupetaš, porediš ove murale sa grafitima u geto pregrađima. Ovi ljudi su ulepšali i osvežili oronule i propale sive fasade zgrada iz komunističkog doba. Geto grafiti su oni u stilu Borac, Zvezda, Partizam, Delije, Grobari,Mean mashin….. i druge glupe žvrljotine po fasadama. Uzmi sliku OŠ Vuk Karadzić pre nekoliko godina i sad, nebo i zemlja ali ne možeš glupim i zaostalim ljudima nikad ugoditi. U svakom slučaju gubljenje je vremena objašnjavati nekome šta su murali a šta su grafiti iz geta ako taj nema kapaciteta da to shvati i vidi. Podrška za ove klince koji su nam ulepšali grad i ova ideja sa mostom uopšte nije loša.

  2. Mene iskreno nervira što za sve čujemo kada je završeno. Možete li Da promovišete ovakve događaje par dana unapred. Znamo svi da vi živite od marketinga, ali mi ćemo napraviti bolji. Ako znamo šta se dešava…

  3. Da li je bolje platiti sitnu lovu umetnicima da ulepšaju TRAJNO grad ili senilnu muzičku grupu da se podsete 70tih za naše pare? Ulična svetiljka baca svetlost u krug……….. Ajde..?

    • Ma ne, lepsi su ovi geto crtezi koji se vise ne crtaju ni na najgorim periferijama belosvetskih gradova. Nadam se da ce poboljsanje energetske efikasnosti (postavljanje stiropora) upristojiti ovaj grad posle ove nasilne getoizacije.

  4. Ovo je naj dogadjaj u godini. Kada bi još povezali sa nekim muzičkim dogadjanjem…. Imali bi nešto posebno… na nivou! Nema seljane!!! Bravo svima koji učestvuju!!!

  5. Meni ovo super izgleda, treba klincima da daju da oslikaju most kod borčeve hale. Onaj most je siv, sumoran, u fazi raspada a klinci imaju genijalne ideje. Kada bi se iscrtao i uradilo neko lepo osvetljenje moga bi da postane atrakcja u gradu. Razmislite o tome.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here