Opština Lučani utvrdila manji porez za poljoprivredno zemljište

0
387

LUČANI – U Lučanima je održana 78. sednica Opštinskog veća opštine na kojoj je, između ostalih, doneta odluka o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji opštine Lučani, kojom je značajno umanjen porez za poljoprivredna zemljišta koja su do sada bila u prvoj zoni. Naime, opština Lučani je u prethodnoj godini zabeležila promet zemljišta i do tri puta većoj ceni od dosadašnje, a za namenu izgradnje auto-puta ili industrijske zone.

Prema zakonskoj regulativi, to bi značajno podiglo cenu poreza za poljoprivredno zemljište u tim delovima naseljenih mesta, a to su: Dljin, selo Lučani, selo Guča, Đerać, Krstac, Lisice i Turica.

Zato je Opštinsko veće zauzelo stav da se navedena područja prenesu iz prve u drugu zonu i samim tim, za ova poljoprivredna zemljišta se značajno umanji pripadajući porez – izjavio je ptredsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

Na teritoriji opštine Lučani se određuju četiri zone, a u zavisnosti od komunalne opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti i delatnostima.

Odlukom se određuje zona jedan, koja obuhvata nepokretnosti koje se nalaze na području naseljenih mesta gradskog karaktera i to: Lučani (varošica), Guča (varošica), deo naseljenog mesta Dljin, naseljeno mesto Lučani, odnosno industrijska zona.

Zona dva obuhvata sve nepokretnosti koje se nalaze na području naseljenih mesta: Lučani (selo), Guča (selo), Dljin, Đerać, Krstac, Lisice, Puhovo, deo naseljenog mesta Turica, deo naseljenog mesta Viča, deo Kotraže.

Zona tri obuhvata nepokretnosti koje se nalaze na teritoriji naseljenih mesta: deo sela Lučana, sela Guče, Viča, Kotraža, Turice, Krivača, Goračići, Grab, Vučkovica, Milatovići, Guberevci, Tijanje, Zeoke, Rti, Donja Kravarica, Gornja Kravarica, Živica, Rogača, Lis, Markovica, Negrišori i Rtari.

Zona četiri obuhvata sve nepokretnosti koje se nalaze na teritoriji naseljenih mesta Dučalovići, Kaona, Gornji Dubac, Donji Dubac.

Na 78. sednici Opštinskog veća usvojen je i izveštaj o izvršenju budžeta opštine Lučani za period od 1. januara do 31. septembra, u kojem je ostvaren budžetski suficit od 13 miliona dinara. Istaknuto je da opština Lučani nema kreditnih zaduženja. Ukupni prihodi i primanja budžeta opštine Lučani u ovom periodu ostvareni su u iznosu od oko 558 miliona dinara i veći su za oko 23 odsto u odnosu na isti perid prpotekle godine. Najveći deo prihoda čine poreski prihodi 66 odsto i transferi 27 odsto.

Ukupno izvršeni rashodi i izdaci u periodu januar-septembar 2021. godine iznose 545 miliona dinara i manje su izvršeni u odnosu na plan za oko 20 odsto u odnosu na isti period protekle godine. Najveće učešće u ukupnim rashodima i izdacima imaju bruto plate budžetskih korisnika 17 odsto, održavanje puteva 10 odsto, dotacije i transferi osam odsto, tekuće subvencije za poljoprivredu 4,5 odsto, održavanje javnih površina pet odsto.

Izvor: Morava info

Prethodni članakZelenović i Ćuta potpisali sporazum, “zeleno-levi“ blok izlazi na izbore
Sledeći članakTri čačanske firme nude posao za 26 radnika

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here