Oslikavanje murala, koncerti, pozorišne predstave i filmske projekcije na Danima Kulture u Guči (FOTO)

0
242

GUČA – Pod sloganom “Stavi Kulturu na pr(a)vo mesto!” u Guči je, drugu godinu za redom održana manifestacija Dani Kulture, na kojoj je publika mogla da pogleda pozorišne predstave, filmske projekcije i da uživa muzičkim nastupima.

Foto: MNA

Ovogodišnji festival posvećen je “Ljudima od dela”, odnosno onima koji stvaraju, koji ne sede i kritikuju, ne čekaju nekoga ili nešto da dođe i ulepša im život nego traže način kako sami mogu da unaprede svoju okolinu.

Svaka dobro izmerena reč i ono što ona nišani su razlozi da se obraduje, poručio je pisac iz Lučana Milan Ružić.

Mi se danas ovde sigurno radujemo što Dani kulture u Guči nisu doživeli sudbinu ostanih dana kulture koji su se gasili i pre nego što su počeli. Ovo je druga godina, ali i kao svi dvogodišnjaci, tako i ova manifestacija tek počinje da progovara, zapitkuje i razmišlja o tome gde je kulture u Srbiji – rekao je Ružić.

Foto: MNA

Organizatori poručuju da je manifestacija ispunila njihova očekivanja, dodajući da to pokazuje i velika posećenost publike svim programima.

Praznik je bio u Guči i kulture, umetnosti, mladosti, druženja, prijateljstva, ljubavi. Tako da smo mi izuzetno zadovoljni i ovo nam je podstrek za dalje organizovanje ovog festivala i kao što smo napomenuli verujemo da će ovo postati tradicija, a po ovogodišnjem festivalu sigurno će i postati – rekao je jedan od organizatora Filip Ljubojević.

Publika je proteklih dana mogla da pogleda filmove na otvorenom, ali i da prati sporstka nadmetanja koja su imala humanitarni karakter.

Foto: MNA

Jedan od centralnih događaja bilo je oslikavanje murala u centru Guče.

Zacrtali smo da taj mural bude najbitnija stvar na festivalu, da ostavimo nešto ‘opipljivo’, nešto materijalno, kako bi se sećali Dana kulture kad prolazimo pored njega. Već ljudi kažu sastajemo se kod murala. Predstavili smo na tom muralu ljude od dela, što je u neku ruku i krilatica festivala – istakao je jedan od osnivača manifestacije Igor Topalović.

Priznanje “Čovek od dela” dodeljeno je herojima junskih poplava, Aleksandru Milovanoviću koji je spasio komšiju, kao i Dragomiru Šuluburiću i Slavku Vujoviću koji su spasili stado ovaca.

Foto: MNA

Ovo priznanje, ali i statua u obliku ptice pripala je Jani Domanović za izuzetne rezultate koje postigla tokom školavanja.

Čestitam organizatorima što su došli na ovakvu ideju, jer je to veliki uspeh i za naše mesto. Ponosna sam što su mene pozvali i uručili mi nagradu. Velika je čast biti nagrađen na ovakvoj manifestaciji – istakla je Domanović.

Publika je mogla da pogleda monodramu “Milunka”, ali i da uživa u koncertu beogradskog sastava “Džepovi”.

Foto: MNA

Finansijsku podršku u organizaciji i realizaciji ovog festivala pružili su lokalna samouprava, ali i druge inestitucije Lučana, kao i jedan broj privatnika.

Izvor: MNA

Prethodni članakBoško Obradović: Vučić, Ljotić, prisluškivanje i ekstremizam
Sledeći članakPočinje četvrta smena škole plivanja na gradskim bazenima

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here