Otvaranje izložve skulptura “Olga Jevrić – Kolekcija i struktura“

0
177

ČAČAK – U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ u subotu, 3. juna, biće otvorena izložba skulptura “Olga Jevrić – Kompozicija i struktura“, vajarke Olge Jevrić.

Postavka se priređuje nakon što je premijerno bila izložena u Galeriji SANU prošle godine, kada je bila upriličena povodom značajnog jubileja – stogodišnjice rođenja ove istaknute jugoslovenske i srpske vajarke, akademika i legatora.

Publici će ovom putujućom izložbom biti predstavljena dela iz dva legata umetnice koja su poklonjena Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Kući legata u Beogradu u pažljivo selektovanom obimu.

Više od pet decenija plodonosnog stvaralaštva Olge Jevrić biće predstavljeno delima, koja uključuju sve značajne cikluse i pojedinačne radove – od Predloga za spomenike (1951–1965), koji su prvi smeli iskorak nacionalne skulpture izvan figuracije ka apstrakciji, sve do poslednjih radova u kojima su glavna preokupacija autorke taktilna svojstva materijala.

Autori i kustosi izložbe: Žaklina Marković (Srpska akademija nauka i umetnosti) i Dejan Vučetić (Kuća legata). Kustos Umetničke galerije „Nadežda Petrović”: Julka Marinković

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Čačak.

Otvaranje izložbe zakazano je za 13 sati, a trajaće do 25. juna.

Izvor: Morava info

Prethodni članakOglas za posao: Kompaniji “Tetra Pak“ potreban inženjer
Sledeći članakZbog bujica odložena Wild West OCR trka sa preprekama u Ovčar Banji

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here