Otvoren festival “Animanima“ i dve prateće izložbe (FOTO)

0
141

ČAČAK – U Kulturnom centru Čačak u utorak uveče otvoreno je 17. izdanje Festivala animiranog filma “Animanima“.

Festival donosi obilje sjajnih animiranih filmova u dva takmičarska programa. U glavnom takmičarskom programu za festivalski Gran pri nadmetaće 32 ostvarenja iz osamnaest zemalja.

Okosnicu festivala predstavlja glavni takmičarski program na koji smo jako ponosni, jer stiglo je preko 2.000 prijava, a mi smo izdvojili samo 32 filma iz 18 zemalja. Mislimo je da je to jedan od mogućih prikaza relevantne savremene evropske i svetske produkcije – rekao je programski direkror “Animanime“ Milen Alempijević.

Odluku o najboljem filmu i ostalim nagradama doneće žiri u kome će raditi jedan od najboljih latinoameričkih animatora Huan Pabalo Saramela iz Argentine, naša višestruko nagrađivana autorka Ana Nedeljković i Portugalac Žoao Gonzales, čiji je film “Trgovci ledom“ ove godine bio u najužem krugu za nagradu Američke akademije Oskar.

Najmlađa publika gledaće u matine projekcijama zabavne u duhovite filmove, a o nagradama u ovoj konkurenciji odlučivaće žiri u sastavu Aleksandar Gracer (Austrija), Andrijana Ružić (Italija) i Mate Horesnji (Mađarska). Ne propustite ni dugometražni program, kao ni animirane dokumentarce u selekciji AnimanimaDOCS, animirane reklame u programu STASH, i specijalni program “Tvrđava od kartona: 8 priča o slobodi“.

Pre zvanične ceremonije otvaranja, u Likovnom salonu Kulturnog centra upriličena je premijerna izložba izložba “Strip i džez: Ritmovi prostora“ čiji su koautorki istoričarka umetnosti Andrijana Ružić i Milen Alempijević. Izložba će trajati do 30. septembra.

U srednjem holu Kulturnog centra Niklas Lindkvist, ambasador Finske u Srbiji, otvorio je izložbu “Iza očiju svet“, finskog fotografa i ilustratora Tima Viljakainena, poznatog po portretima umetnika sa zatvorenim očima, među kojima su mnogobrojni dobitnici Oskara za animirani film. Izložbu Tima Viljakainena možete pogledati do 30. septembra.

Izvor: Morava info

Prethodni članakVečeras “Dani Preljine“ u čast Dobrivoja Topalovića: Meštani čuvaju sećanje na omiljenog komšiju
Sledeći članakDeset najplaćenijih poslova u Srbiji: Za neke od njih ne treba fakultet, a plata nekoliko hiljada evra

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here