Otvoren rekonstruisani i modernizovani sistem za navodnjavanje Čačak – Parmenac

13
649

ČAČAK – Danas je u Čačku zvanično otvoren hidromelioracioni sistem „Parmenac“, uz prisustvo ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandra Martinovića. Pre otvaranja, korisnici ovog sistema su u kabinetu gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, uz prisustvo direktora JVP „Srbijavode“ Gorana Puzovića potpisali ugovore o korišćenju. Njima je, pre zvaničnog otvaranja, ministar uručio hidroključeve za daljinsko upravljanje sistemom.

Ministar Martinović zahvalio je gradonačelniku Čačka Todoroviću i direktoru JVP „Srbijavode“ Goranu Puzoviću što su zajedno uspeli da realizuju projekat od vitalnog značaja za poljoprivrenike ovog dela Čačka.

  • Ovo je još jedan dokaz da svi zajedno, i država i lokalna samouprava, moramo da pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima da se prilagode novim i nažalost otežanim klimatskim uslovima. Ovaj kanal je upravo dokaz da država i lokalna samouprava zajedičkim naporima mogu da pomognu ljudima koji se bave poljoprivredom, kako bi imali kvalitetnije prinose, a da takođe, budu zaštićeni od elementarnih nepogoda koje su iz godine u godinu sve češće – rekao je ministar Martinović.

Sistem za navodnjavanje „Čačak – Parmenac“ koristiće najpre poljoprivrednicima, čija se poljoprivredna gazdinstva nalaze između brane „Parmenac“ i grada Čačka, na površini od oko 400 hektara. Ovaj sistem za navodnjavanje bazira se na principu slobodne distribucije vode, što podrazumeva da se ona distribuira na zahtev potrošača. Sistem za navodnjavanje, inače napravljen je 1954. godine, a sada je potpuno modernizovan.

  • Umesto starih, havarisanih montirane su nove ustave na glavnom distributivnom kanalu. Izgrađene su četiri nove crpne stanice koje vodu iz glavnog kanala pumpaju u distributivne cevode ka potrošačima i potpuno su automatizovane, a navodnjavaće se oko 400 hektara obradive zemlje. Grad je završio potrebnu dokumentaciju, građevinsku dozvolu i zajedno sa JVP „Srbijavode“ aplicirali smo kod Abu Dabi fonda za finansiranje projekta. Za pet i po kilometara potpuno uređenog kanala za navodnjavanje, za sada, izdvojeno je 5.709.000 evra. Trenutno smo obezbedili 172 priključka i radimo na proširenju mreže. U ovom trenutku, 400 hektara najplodnije zemlje u ovom delu grada, navodnjavaće se iz ovog sistema, koji je potpuno digitalizovan. Pored toga što će imati koristi za svoja imanja, naši meštani iz ovog dela grada, više neće moći da se boje poplava i bujičnih voda – rekao je Todorović.

Direkor JVP „Srbijaviode“ Goran Puzović naglasio je da je kanal odličan primer saradnje RS i grada Čačka, kao i dokaz da država Srbija brine o svojim građanima.

„Srbijavode“ će brinuti o brani u Parmencu, potpuno rekonstruisanom kanalu sa crpnim stanicama, a Grad Čačak o sekundarnoj mreži. Ovo je jedan dobar primer komunikacije svih nivoa vlasti za dobrobit naših građana. Pozivamo i ostale proizvođače, koji imaju svoju zemlju u dolini koju pokriva sistem, da se pridruže, kako bi podigli svoju poljoprivrednu proizvodnju na veći nivo – rekao je Goran Puzović.

Korisnici hidromelioracionog sistema kanala koji su danas potpisali ugovore istakli su da je završetak ovog projekta od velikog značaja za njihov dalji rad i egzistenciju, napominjući da će sada moći na kvalitetan i moderan način da navodnjavaju svoju zemlju.

Ministar Martinović, direktor JVP „Srbijavode“ Puzović i gradonačelnik Todorović su ovom prilikom posetili i gazdinstvo Isidora Bogdanovića, koji je korisnik kanala, a kome je danas gradonačelnik Todorović uručio zahvalnicu od Grada Čačka povodom 10 godina od poplava 2014. godine, za izuzetan doprinos u otklanjanju njenih posledica.

Ministar Martinović i direktor „Srbijavoda“ Puzović, zajedno sa predstavnicima gradskog rukovodstva su posetili i crpnu stanicu na Ljubić keju, čija izgradnja je u toku.

Prethodni članakAleksa Avramović i humanitarna organizacija “Srbi za Srbe“ pozivaju vas na drugo donatorsko veče u Čačku
Sledeći članakKorčaginovo naselje u Milanovcu posle 30 godina konačno dobija asfaltni put

13 KOMENTARA

  1. Za pohvalu. Za poljoprivrednike i proizvodjače ulagati što više i pomoći. Istinska vrednost i jeste u pokretanju malih poljoprivrednika i proizvodjača.

    • Poljoprivrednici i prozvodjaci buducnost nase zemlje.Njihov trud i rad ce se uvek isplatiti,a tu je i gradonacelnik koji ce uvek da im pomogne i da bude velika podrska.Sve pohvale!

  2. Opet udarna vest kanal Parmenac – Cacak
    Da je Todorovic otvarao radna mesta koliko je kanala otvorio gde bi nam bio kraj.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here