Otvorena izložba “Prostranstva ljubavi“ Irene Lagator Pejović (FOTO)

0
194

ČAČAK – U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ otvorena je izložba Irene Lagator Pejović pod nazivom “Prostranstva ljubavi“.

Ova izložba prikazuje raznolik izbor iz novijih radova umetnice, uključujući i nove artivističke radove. Kako tematski, tako i prostorno, ovi istraživački radovi obuhvataju teme inflacije, rada i znanja, a bave se kompleksnošću i protivrečnostima stanja današnjice, u kojoj više ne možemo poricati krajnju hitnost kritičkih ekonomskih i ekoloških prodora.
Izložbu je otvorio direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ Branko Ćalović. Kako je rekao, izložba je deo programa Nagrađeni na Memorijalu i priređuje se u okviru jubileja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović. On je napomenuo da je Memorijal Nadežde Petrović programska vertikala Galerije.

To je posebno primetno od 19. Memorijala koji je održan 1996. godine kada dolazi do jednog bitnog zaokreta ka studioznom pristupu umetnika i kustosa u istraživačko polje savremenih kustoskih praksi. Upravo na osnovu te prakse, na 24. Memorijalu 2007. godine imali smo zadovoljstvo da ugostimo i cetinjusku umetnicu Irenu Lagator Pejović koja je na tom Memorijalu dobila glavnu nagradu za umetnički objekat – knjigu od novčanica sa likom Nadežde Petrović, koju zahvalnošću Narodne banke Srbije u čijem je vlasništvu, imamo priliku da vidimo i večeras na izložbi. Taj njen rad sugeriše probleme današnjice i opšteg društvenog konteksta na način na koji možemo praviti komparaciju sa problemima društva koje je koncipirala i Nadežda Petrović početkom proišlog veka, boreći se za humanije i pravednije društvo – naveo je Ćalović.

Istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević govorio je o radovima i konceptu izložbe, vezi između umetnika, umetnosti i različitim filozofijama i naukama koji se povezuju u svojevrsni oblik mentalne istraživačke prakse kao oruđa od koga kreće stvaranje umetničkog dela.

Irena Lagator Pejović je umetnica koja shvata da umetnost ne može da funckioniše danas u svetu i društvu nego da da ulazi stalno u nekakve odnose, relacije i mreže sa drugim vidovima mišljenja, sa društvenim i prirodnim naukama i otuda je Irena Lagator Pejović primer umetnice koja se jako dugo bavi nečim što se može nazvati umetničkim istraživanjem kao jednim specifičnim oblikom mentalne istraživačke prakse. Umetničko istraživanje ima taj kapacitet da zapravo zavisno od objekta interesovanja izumeva, na neki način forme i metode istraživanja. I ova izložba upravo to pokazuje, i uvodi nas u jedan novi prostor saznanja, vremensku kapsulu, kao što je slučaj sa radom inspirisanim tekstom Mirjane Šijačić Nikolić. To su pitanja koje niko od nas više ne može da zaobiđe, a to su pre svega ekološka pitanja – istakao je on.

Kustoskinje izložbe su Patricja Rilko i Julka Marinković, a posetioci će moći da je pogledaju do 20. maja.

Izvor: Morava info; Foto: Slobodan Vukajlović Bus

Prethodni članakJuniori Borca pobedom započeli učešće na međunarodnom turniru u Italiji
Sledeći članakIzložba “Bibija – romska slava“ povodom Svetskog dana Roma

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here