Otvorena izložba “Umetnost i papir“, učestvovalo 318 umetnika iz 25 zemalja

0
90

ČAČAK – U sklopu programa „Čačanska rodna“, prve Nacionalne prestonice kulture, obeležava se značajan jubilej – 30 godina manifestacije „Umetnost i papir“, na kojoj je ove godine učestvovalo 318 umetnika iz 25 zemalja. Međunarodni simpozijum „Umetnost i papir“ sa tridesetogodišnjim tradicijom od izuzetnog je značaja za manifestaciju „Čačanska rodna“ i grad Čačak.

Izložba „Umetnost i papir 2023“ otvorena je 17. jula, u Kulturnom centru Čačka, a publika će biti u prilici da pogleda dve izložbe – retrospektivnu izložbu najznačajnijih umetničkih dela stvorenih od recikliranog materijala, na kojoj će biti predstavljeno oko dve stotine dela iz 14 zemalja i još nekoliko stotina radova kroz foto i video prezentacije i izložbu radova iz fundusa Međunarodnog festivala papira fondacije „Amateras“ iz Sofije.

Iznenađen sam dobrim kvalitetom izložbe u Čačku. Zaista je na visokom nivou. Radujem se što smo tu sa međunarodnom elitom poznatih umetnika, koji se predstavljaju sa najrazličitijim tehnikama – izjavio je za RTS Todor Todorov, ispred Međunarodnog festivala papira fondacije „Amateras“ iz Sofije.

U sklopu manifestacije organizovana je i tribina „Umetnost i papir“ sa gošćom Danielom Todorovom iz Bugarske.

Za ovaj događaj smo napravili specijalnu selekciju. Predstavljamo 19 dela različitih umetnika iz kolekcije u papiru. Ovo je prilika da budemo deo zaista kvalitene izložbe, ali i da započnemo nove projekte saradnje Srbije i Bugarske – dodala je gošća iz Bugarske.

Već tri decenije simpozijum „Umetnost i papir“ ukazuje na poseban koncept kojim od recikliranog papira na različite načine i u različitim formama nastaju umetnička dela.

Mi smo prosto bili neki nukleus kreativnih ljudi. Želeli smo da pokažemo i da uputimo na jedini mogući način da se borimo protiv nečega što je uprto protiv nas, a to je da se ponašamo kreativno – objasnio je Božidar Plazinić, slikar iz Čačka, osnivač Međunarodnog simpozijuma „Umetnost i papir”.

Međunarodni simpozijum ove godine organizuje Centar za vizuelna istraživanja i razvoj vizuelne kulture „Krug“, u saradnji sa Fabrikom hartije „Božo Tomić”, u čijim radnim prostorima nastaju umetnička dela već 30 godina,.Kulturnim centrom Čačka i Narodnim muzejom Čačak.

Na ovogodišnjem simpozijumu učestvuje više od 70 umetnika, od kojih polovina iz inostranstva.

Smotra umetnosti na papiru održava se u Čačku od 17. jula do 9. avgusta 2023. godine, obuhvata međunarodni simpozijum, radionicu za produkciju umetničkih dela, četiri događaja, veliki broj inostranih učesnika i nekoliko stotina artefakata.

Izvor: RTS

Prethodni članakFotografska razotkrivanja – od foto laboratorije do fotošopa
Sledeći članakIz štampe izašla knjiga Miloša Timotijevića “Kako je Čačak postao grad košarke 1945-1969.“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here