Otvoreno pismo 350 lekara: Tražimo novi Krizni štab

5
1915

Grupa od oko 350 lekara okupljenih u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“ u otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama oštro se ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

Lekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika”.

Kao lekari koji su položili zakletvu u kojoj, između ostalog, piše “održavaću svim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja”, potpisnici proglasa smatraju da im je “moralna i profesionalna obaveza da ukažu na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze”.

Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost sa kojom se medicinski radnici svakodnevno susreću u svom radu dovela je do ove inicijative – navela je ova grupa lekara.

Kako su istakli, tehnički organizatori su prvi potpisnici proglasa. “Ne postoje formalni organizatori mimo potpisnika proglasa, i on pripada svima nama”, naglasili su inicijatori, dodajući da inicijativa ostaje otvorena za sve lekare koji svojim potpisima žele da pruže podršku nastojanju da se vrati poverenje građana u zdravstveni sistem Srbije.

Otvoreno pismo koje je dosad potpisalo više od 350 lekara iz zdravstvenih ustanova širom Srbije prenosimo u celosti:

– Mi, dole potpisani medicinski radnici Republike Srbije, odlučujemo se na javno istupanje jer ne vidimo drugo rešenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se naša država nalazi. Ne samo Hipokratova zakletva, već i opšta etika nalaže da ukažemo na probleme koji su zdravstvene radnike doveli u ovu situaciju i otežavaju im dalji rad. U interesu je javnosti da se ovi problemi istraže, odgovorni pojedinci i institucije procesuiraju i naprave koraci ka zdravstvenom sistemu bez straha i prevage politike nad stručnošću.

Potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave i sl.) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima. Konfuzija povodom broja obolelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti. Sve to je ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo poverenje i građana i zdravstvenih radnika u isti. Iz tog razloga želimo da se oštro ogradimo od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19.

Tražimo:

– Da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala.

– Da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

– Nezavisnu istragu; ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.

– Da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini.

– Da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima. Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba.

– Da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Pozivamo vlasti da brzo reaguju, u skladu sa teškom trenutnom situacijom. Pozivamo građane da poštuju epidemiološke preporuke uprkos njihovom kasnom dolasku. Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno.

Samo zajedno možemo pomoći jedni drugima. Samo zajedno možemo pomoći građanima Republike Srbije u ovoj borbi. Borba protiv kovida je zajednička borba. Ujedinjeni protiv kovida.

Izvor: N1

Prethodni članakKK Borac o “slučaju Tomašević“: Sve ugovore i usmene dogovore ispoštovali smo i isplatili do poslednjeg dinara
Sledeći članakStatistika koronavirusa u Moravičkom okrugu za poslednjih mesec i po dana

5 KOMENTARA

 1. Pa oni koji su na bolovanju nemaju druga posla nego da pisu pisma dok vecina doktora i zdravstvenih radnika daje svoj maksimum i hvala im na tome.Ovo je cista politika

  • Većina zdravstvenih radnika ni u normalnim okolnistima nije „ginula“ oko pacijenata a već sad mogu da zamislim! Nego ajde malo da se bavimo politikom i uprljamo tuđi rad i trud a pri tom smo samo posmatrači i kritičari….

 2. Koliko medju tim lekarima ima onih koji su na razne načine izbegli da rade u covid bolnicama i ambulantama? Zašto niko ne priča koliko je lekara na bolovanju, koliko je njih bilo na bolovanju i u prvom i u drugom talasu korone (naravno ne mislim na one koji su se dokazano zarazili koronom, kazem dokazano jer ima i onih sa lažnom dijagnozom)? Koliko je takvih lekara u Cacku? Da li je ovakvo pismo samo paravan, da bi se dalje izbegavao rad u kovid ambulantama, kao sto je u Cacku priča da se “odbrani” nova bolnica, u stvari bio izgovor velike većine lekara da izbegne rad u skafanderima? Slažem se da i ovo sto je navedeno u incijativi treba da se ispita, istrazi, ali zašto se cuti o ovim drugim stvarima. Siguran sam, da kod lekara koji su u covid sistemu i koji već mesecima lece, vece nezadovoljstvo izaziva to sto dobar lekara na razne načine izbegava rad, nego rad kriznog štaba (a sto je takodje mnogo bitno). Istražite samo u Cacku, koliko lekara je na bolovanju (recimo kardiologa), koliko lekara sedi dokono u novoj bolnici koja je “odbranjena” a gde gradjani ne mogu da dodju da se pregledaju i lece svoje hronicne bolesti. Nemojte samo optuživati druge, i neku tamo zlu vlast, malo pogledajte i nize. Kako se desilo da recimo u Cacku (a slično je i u drugim gradovima) ogroman teret nose specijalizanti koji rade skoro bez dana pauze ili jedni isti lekari, dok neki drugi ne rade uopste ili dežurstva jednom mesecno, a i tad ih nema. Treba pisati o svemu realno i objektivno, pa šta bude. Ne sme tu da bude politike. Medju tim lekarima (i onima sto rade i onima sto ne rade) ima i onih sto su za vladajuće i onih sto su protiv, naravno i onih sto ih politika ne zanima.

  • Evo onoga o čemu se u otvorenom pismu govori;
   „Da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.“
   Ja realno i objektivno smatram da je cilj „Treba reci“ upravo zastrašiti i politizovati. Bez reči o broju medicinskog osoblja na bolovanju i kakvom bolovanju, jasno je da je ovo pamflet da se naruši lično dostojanstvo zdravstvenih radnika i predstavlja napad na zdravstveni sistem države. Podsetio bih da smo nedavno već imali sličan slučaj u Novom Pazaru. Tada je koordinator bolnice bar izneo brojku od 80 „optuženih“ pa za nas koji pratimo šta ko kaže, bar možemo da uporedimo sa preko 1350 zaposlenih u bolnici, kako nas je obavestio naš predsednik. Priznaćete da valjda i zdravstveni radnici smeju da budu bolesni.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here