Otvranaje izložbe “Nadežda Petrović – Modernost i nacija“

1
164

ČAČAK – Povodom 150 godina od rođenja velike srpske slikarke, Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ i Narodni muzej Srbije organizuju otvaranje izložbe “Nadežda Petrović. Modernost i nacija“, u sredu, 11. oktobra u 13 sati.

Izložbu će otvoriti potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković.

Izložbu čini izbor od 50 slika iz opusa Nadežde Petrović koji je podeljen u okviru hronoloških i tematskih celina kroz koje se može pratiti razvoj njenog slikarstva, kao i sve faze kroz koje je prošla u formiranju svog likovnog izraza. Publika tako dobija priliku da u potpunosti sagleda razvojnu liniju od minhenskog perioda, slika zemlje i naroda, impresionističkih epizoda i nacionalnog narativa, sve do dela koja nastaju u Parizu i potom u ratnom periodu, a kojima Nadežda Petrović ostvaruje pobedu moderne slike. Takođe, upoznajemo je i kao prvu ženu fotografa sažetim izborom fotografija kojima je Nadežda dokumentovala stvarnost i događaje čiji je neposredni svedok i učesnik bila i sama.

Nakon otvaranja izložbe u amfiteatru Galerije u 14 časova biće izvedena monodrama o Nadeždi Petrović pod nazivom “Nenapisana pisma“. Predstavu je režirala Nataša Radulović po tekstu “Nenapisana pisma“ Milkice Miletić, dok Nadeždu Petrović tumači prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu Vanja Milačić.

Izvor: Morava info

Prethodni članakNacionalni stadion košta koliko besplatni udžbenici za devet godina
Sledeći članakRekordan broj dece letovao u odmaralištu “Ovčar“ u Ulcinju

1 KOMENTAR

  1. Termin otvaranja izlozbe je totalni promasaj

    Kako da dodjemo mi koji ne radimo na drzavnim jaslama. Nas privatnici nece da puste sa posla da se kukturno vozdizemo u toku radnog vremena

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here