Ovako je u Čačku proslavljena gradska slava (FOTO)

2
1007

ČAČAK – Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, hram Vaznesenja Gospodnjeg i grad Čačak obeležili su u četvrtak slavu Spasovdan.

Brojni vernici ispunili su od ranoj jutra Sabornu crkvu u Čačku koja je posvećena Vaznesenju Gospodnjeg, a čije je delimično oslikavanje nedavno završeno.

Starešina hrama Marko Mirković poručuje da je crkva spas od najveće ljudske muki, smrti, a to znaju, kako kaže, svi koji veruju vaskrslog Gospoda i svi koji se pričešćuju njegovim telom i krvlju.

Svaki rođeni čovek na zemlji mora da prođe kroz smrt i svakim svojim danom koji preživljava na zemlji toj smrti je sve bliži – kaže Mirković.

Na ovom mestu ne stojimo da hvalimo ljude, već samo Boga, istakao je on, dodajući da se hvale dela ljudi koja su po Bogu.

Bog je dao da gradonačelnik Čačka i ovo gradsko rukovodstvo brinu o ovome hramu i to se vidi. Dočekali smo da se oslikava hram Vaznesenja Gospodnjeg i hvala Bogu sa svim iskušenjima koje imamo, radovi idu i teku uspešno – istakao je Mirković.

On smatra da je oslikana kupola u čačanskoj crkvi jedinstvena u Srbiji, podsetivši da je ova svetinja prolazila golgotu.

Hram je bio pretvaran tri puta u džamiju pa posle vaskrsavao opet u pravoslavnu hrišćansku crkvu i tragovi te istorije jesu ustvari čitavo znanje i čitava građevina koju je naš umetnik imao za zadatak da opet na ikoničan način kroz svoj život vrati u svoje pređašnje značenje od kneza Stracimira pa do današnjih dana – izjavio je Mirković.

Mirković kaže da se radi o četvrtoj obnovi ovog hrama.

Gradonačelnik Milun Todorović, čestitao je slavu hramu u Čačku, kao i svim sugrađanima.

Da Bog da da se češeš okupljamo u zdravlju i sreći da budemo jedinstveni, složni i da ubudućem vremenu budemo još hristoljubivi, veći vernici, da se više poštujemo, uvažavamo na radost svih nas, a pre svega naših najmlađih – poručio je Todorović.

Izvor: MNA; Foto: MNA/Miloš Lukić

Prethodni članakBez prijema novih pacijenata na infektivno odeljenje
Sledeći članakTodorović čestitao Borcu: Finansijska pomoć grada sada će biti još veća

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here