Ove godine bez dodele Disove nagrade, evo i zbog čega

0
454

ČAČAK – Ove godine u Čačku neće biti dodeljena tradicionalna Disova nagrada, iako se ove godine obeležava značajan jubilej 60 godina manifestacije Disovo proleće.

Svake godine do sada ovo veliko književno priznanje dodeljivalo se poslednjeg petka u maju, na samom kraju manifestacije.

Odbor je zauzeo stav da nije moguće adekvatno pripremiti i obeležiti svečanost laureata Disove nagrade u ovoj godini zbog pomenutih aktivnosti jubileja i pre svega Muzeja poezije, kao jednog od najvažnijih programa Biblioteke u 2023. godini. Muzej poezije, kao jedinstvena bibliotečka celina u Srbiji takvog tipa, proističe u velikoj meri iz tradicije šest decenija Disovog proleća i izložba u Muzeju imaće i retrospektivni karakter 60 Disovih proleća. Na otvaranje Muzeja poezije 26. maja pozvani su svi živi laureati Disove nagrade, članovi porodica preminulih laureata koji su darivali Muzeju poezije predmete iz porodične zaostavštine, kao i mnogobrojni saradnici i prijatelji Disovog proleća i Biblioteke u Čačku. Uz pomenute aktivnosti i svečanosti bilo bi veoma teško laureata Disove nagrade za 2023. i njegovu/njenu poeziju predstaviti na dostojan i adekvatan način kako se Disova nagrada inače slavi, kao i pripremiti posebnu izložbu u čast laureata. U 2024. godini Disovo proleće i Disova nagrada će imati svoj „uobičajeni“ tok i aktivnosti – izjavio je za portal Nova.rs direktor Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis“ Bogdan Trifunović.

Izvor: Nova.rs, Morava info

Prethodni članakProtivgradne stanice spremne za dejstvo, Čačak od grada brani 50 strelaca
Sledeći članakPredavanje o čuvenoj sorti šljive “Čačanska rodna“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here