Ovogodišnji rod šljive biće ispod proseka

0
361

ČAČAK – Ovogodišnjio rod šljive biće ispod proseka, izjavio je direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Darko Jevremović i naglasio da je ova godina veoma nepovoljna za voćarstvo, pre svega zbog loših vremenskih uslova.

Jevremović je za Radio-televiziju Srbije rekao kako očekuje da će potražnja biti veća, pa bi i otkupna cena šljive mogla biti viša od trenutne, od 30 do 35 dinara.

On je istakao da je u pojedinim mestima dobro prošla „čačanska rodna“, negde „čačanska lepotica“, a u nekim „stenlej“, tako da se situacija sa sortama ne može generalizovati.

Na pojedinim lokalitetima su neke sorte uspele da prebrode sve ove nepovoljne uslove i da daju jako visoke prinose u samim zasadima – ukazao je Jevremović.

Prema njegovim rečima, ove godine će sigurno biti mnogo niži prinos i ne treba očekivati četiri do pet tona po hektaru u proseku, a možda čak i manje.

Jevremović je naveo da je početna otkupna cena krenula od 50 dinara za „čačansku lepoticu“, koja se već bere, a na mnogim lokalitetima berba je i završena.

Nakon toga cena je izvesno pala. Kada govorimo o šljivi koja se otkupljuje za rakiju, tu je cena bila od 30 do 35 dinara. Sada ide berba sorti ‘stenlej’ i ‘čačanske rodne’, ali, s obzirom da je ove godine rod znatno manji, treba očekivati veću potražnju od strane otkupljivača i očekujem da će cena biti nešto veća nego što je trenutno – zaključio je Jevremović.

Izvor: FoNet

Prethodni članakVečeras zatvaranje Festivala kratkog dokumentarnog filma “Interakcija“
Sledeći članakMladi centar iz Gornjeg Milanovca odlazi iz Zvezde, poznati koledž sledeća destinacija

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here