“Pčelica“ iz Čačka šesti put izlaže na Međunarodnom sajmu u Frankfurtu

0
123

ČAČAK – Izdavačka kuća “Pčelica“ nakon dve godine pauze zbog kovida ponovo nastupa na Međunarodnom sajmu u Frankfurtu, najvećem i najznačajnijem sajmu knjiga, koji se ove godine održava od 19. do 23. oktobra.

Preko 7.500 izlagača iz celog sveta okupiće se na ovoj 74. po redu manifestaciji knjige, koja okuplja ne samo izdavače, već i literarne agente, pisce, ilustratore, štampare i druge poslenike kojima je knjiga osnovno polje delovanja. “Pčelica“, kao jedan od najznačajnijih izdavača literature za decu u zemlji i regionu, imaće svoj šesti samostalni nastup i predstaviće svoja izdanja.

Zahvaljujući učešćima na sajmovima knjiga u Bolonji i Frankfurtu, “Pčelica“ je uspela da uspostavi kontakte sa mnogim stranim partnerima, pa su tako izdanja ovog čačanskog izdavača literature za decu i mlade prevedena na preko 20 svetskih jezika: ruski, kineski, islandski, italijanski, turski, mađarski, rumunski, bugarski, makedonski, hrvatski, slovenački, slovački, češki, poljski, mongolski, vijetnamski… Odnedavno je “Pčelica“ i konkretnije zakoračila na zapadnoevropsko tržište, jer će na nemački jezik biti prevedena izdanja vaspitno-edukativnih ilustrovanih knjiga “Priče iz šume“ i “Prijatelji iz savane“, autorke Nikolete Novak, zahvaljujući saradnji sa Izdavačkom kućom “Helmut Lingen“ iz Kelna.

Među stalnim saradnicima “Pčelice“ su i najznačajniji izdavači iz Engleske, Francuske, Nemačke, Češke, Španije i Sjedinjenih Američkih Država, pa su sajmovi u inostranstvu pravo mesto za razmenu novih izdanja, ideja i pogleda na svet knjiga, ali i za upoznavanje sa novim partnerima, što otvara nove mogućnosti za saradnju.

Za ovogodišnje predstavljanje u Frankfurtu “Pčelica“ je pripremila i nekoliko novih izdanja. Za domaće tržište, ali i u prevodu na engleski jezik, u čast 100 godina od rođenja Dušana Radovića ovaj izdavač objavio je ilustrovano izdanje “Priče o jednoj neposlušnoj nozi“, zatim roman za decu “Čarna i Nesvet“, nagrađivanog autora i laureata Evropske nagrade za književnost Uglješe Šajtinca, roman o predrasudama, prijateljstvu i vršnjačkom nasilju “Boje drugarstva“ Gorana Markovića, ilustrovanu knjigu “Arči, pas koji voli knjige“ autora Gorana Markovića sa ilustracijama Alekse Jovanovića, kao i “Moj leksikon“ (izdanje za devojčice i izdanje za dečake) autorke Aleksandre Bojović.

Ekipa “Pčelice“ nada se još jednom uspešnom predstavljanju u Frankfurtu, koje će joj doneti nova poznanstva i mogućnosti da deca širom sveta uživaju u knjigama nastalim u čačanskoj košnici.

Izvor: Morava info

Prethodni članakU tri čačanska sela u četvrtak isključenja struje
Sledeći članakNesreća u okolini Milanovca: Nastradao devetnaestogodišnjak, preko njega prešao “golf“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here