PD “Kablar“ organizuje osnovnu planinarsku obuku za treću klasu polaznika

0
293

ČAČAK – Planinarsko društvo “Kablar“ Čačak organizuje treću po redu osnovnu planinarsku obuku kroz program planinarskog osposobljavanja. Prva obuka uspešno je organizovana 2017. godine i kroz nju su prošla 24 polaznika, druga 2018. sa 20 polaznika, a sada je red na treću klasu polaznika.

Cilj obuke je upoznavanje sa najosnovnijim znanjima o planinarstvu i planinarskoj organizaciji, koja će obuhvatiti osnove planinarske istorije, etike, poznavanja planina sa njihovim lepotama i ćudima, teme u vezi sa planinarskom opremom, bezbednim boravkom i kretanjem u planinama, pružanje prve pomoći i druge teme koje su od koristi u planinarenju.

Obuka je namenjena deci školskog uzrasta, ljubiteljima prirode, planinarima početnicima i onima koji to još nisu, a želeli bi da budu. Deca mlađa od 14 godina mogu pohađati nastavu samo uz prisustvo roditelja ili staratelja, a deca od 14 do 18 godina moraju imati pismenu saglasnost roditelja.

Svi polaznici moraju biti članovi PD “Kablar“. Članarina za kalendarsku godinu iznosi 1.000 dinara, a za polaznike koji se prvi put sada učlanjavaju iznosiće za 2019. godinu 500 dinara (samo obavezni deo članarine koji se uplaćuje Planinarskom savezu Srbije, a PD “Kablar“ se odriče svog dela članarine). Uplatom članarine stiču se sva prava članova PSS koja imaju po Statutu – navode u PD “Kablar“.

U ovom društvu naglašavaju da će se obuka obaviti po programu planinarskog osposobljavanja i usvršavanja Planinarskog saveza Srbije kroz pet teorijskih predavanja i praktične nastave na terenu, u vremenu od 13. marta do 20. aprila ove godine.

Predavanja će se obavljati u prostorijama PD “Kablar“ u Čačku u ulici Braće Glišića, a praktična nastava u Ovčar Banji, na Kablaru, u okolini planinarskog doma . Predavači će biti aktivni članovi društva sa dugogodišnjim iskustvom i stečenim zvanjima planinskog vodiča, instruktora alpinizma, poznavaoca orijentacije, takmičari, doktori medicine i drugi. Sve troškove nastave snosi PD “Kablar“.

Na kraju obuke organizuje se provera stečenih znanja. Pravo na proveru znanja stiču polaznici koji su prisustvovali na najmanje 4 nastavne jedinice. U slučaju uspešnog završetka obuke stiče se uverenje o uspešnom završetku obuke koje izdaje Planinarski savez Srbije, koje je neophodno za učešće u planinarskim akcijama.

PROGRAM:

OSNOVNE PLANINARSKE OBUKE
1. 13.03.2019. u 19: istorija planinarstva, planinarska organizacija, planinarska etika , pravila ponašanja u planini, zaštita prirode;
2. 20.03.2019. u 19: planine, pripreme za odlazak u planinu, osnovna planinarska oprema, tehnička oprema, kretanje u planini;
3. 27.03.2019. u 19: osnove topografije i orijentacije, korišćenje GPS uređaja, takmičenja planinara u orijentaciji, trekingu….;
4. 03.04.2019. u 19: osnove meteorologije, opasnosti u planini;
5. 10.04.2019. u 19: prva pomoć ( utvrđivanje stanja svesti i povreda kod povređenog, koma položaj, masaža srca, veštačko disanje, zaustavljanje krvarenja);
6. 17.04.2019. u 19: pismena provera stečenih znanja;
7. 20.04.2018. u 10: terenska nastava sa praktičnom proverom stečenih znanja;
(zbog tehničkih ili vremenskih razloga organizator zadržava pravo izmene pojedinih termina ili mesta održavanja)

NAPOMENA:
07.04.2019. na Kablaru se održava drugo kolo treking lige Srbije na kome se očekuje preko 500 učesnika. Svi polaznici obuke mogu u organizaciji PD “Kablar” prisustvovati ovom državnom takmičenju.

Zainteresovani polaznici mogu najkasnije do 12.3.2019. poslati prijave na pdkablarcacak@gmail.com ili na tel. 063-660-710 (Miroslav Injac)

Izvor. PD “Kablar“

Prethodni članakBorac protiv Rogaške trasirao put do plej-ofa ABA2 lige (FOTO)
Sledeći članakZa lečenje kod privatnika prosečno dajemo 300 evra godišnje

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here