Za lečenje kod privatnika prosečno dajemo 300 evra godišnje

0
184

Procena je da građani Srbije godišnje u proseku potroše na lečenje u privatnim zdravstvenim ustanovama oko 300 evra, kaže direktor Sektora za zdravstveno osiguranje „Unika osiguranja“ Željko Jović.

Dodaje da uz dopunsko zdravstveno osiguranje od 25 evra mesečno, građani sebi mogu da obezbede nekoliko hiljada evra pokrića za lečenje tokom godine.

Željko Jović je, nakon panela „Zdravstvo – da li je najefikasniji sistem i najekonomičniji“ na „Kopaonik biznis forumu“, rekao da „Unika“ svojim osiguranicima obezbeđuje da ravnopravno koriste, u zavisnosti od potreba i želja, privatni ili državni zdravstveni sektor.

Mogu li se uz ograničena sredstva u zdravstvenom budžetu postići bolji rezultati u lečenju pacijenata i da li je rešenje u plaćanju po učinku, jedna je od tema o kojoj se govorilo na Kopaonik biznis forumu. Član Borda direktora ISPOR globala Hren Rok kaže da su onkološki lekovi najveća terapijska grupa i da se savremena terapija u toj oblasti bazira na ciljanoj i imunoterapiji.

Pomoćnica ministra zdravlja Danijela Urošević je rekla da je od 2014. godine iz državnog budžeta investirano u zdravstvo 65 miliona evra, da će zahvaljujući savremenoj opremi koja je kupljena, dijagnostika biti bolja i pravovremena, a samim tim i lečenje uspešnije.

Direktorka Sektora za zdravstvo u regionu Evrope Svetske banke Tania Dmitrašenko navodi da se u Srbiji još uvek plaćaju usluge na stari način i da postoji otpor varijabilnom plaćanju, ali da se kreće u tom pravcu. Pohvalila je i uvođenje informacionog sistema i e-recepta gde pacijent više ne mora svakog meseca da dolazi kod lekara, da bi mu samo propisao terapiju.

Država je, kako kaže, uradila dosta što se tiče infrastrukturnih ulaganja, ali da i dalje postoje liste čekanja.

Prema javno dostupnim podacima, na listama čekanja za dijagnostiku i operacije je oko 72.000 građana. Mislim da dobrovoljno zdravstveno osiguranje može da doprinese da se liste čekanja smanje – naglasio je Jović.

Podseća da je i država prepoznala benefite dopunskog zdravstvenog osiguranja i da je jedina u regionu obezbedila da se od primanja građana odredi jedan neoporezivi deo koje će kompanije izdvajati za dopunsko zdravstveno osiguranje ili za penziono osiguranje. „U ovom trenutku od 1. februara taj iznos je oko 5.800 dinara. Na mesečnom nivou to je veliki iznos koji može da se investira u dopunsko zdravstveno osiguranje“, pojasnio je Jović.

Podseća da je novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti u skupštinskoj proceduri u kome su nadležni predvideli da se dopunsko zdravstveno osiguranje više približi građanima Srbije.

Novi zakon predviđa i mogućnost onlajn prodaje dopunskog zdravstvenog osiguranja, gde će građani jednostavnim pristupom na određenim sajtovima imati mogućnost da sagledaju proizvode koji su za njih interesantni da na osnovu različitih kalkulatora izračunaju premiju – istakao je Jović.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakPD “Kablar“ organizuje osnovnu planinarsku obuku za treću klasu polaznika
Sledeći članakČetiri čačanske firme traže devet radnika

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here