Petar Skansi: Jugoplastika je imala kompleks od gostovanja u Čačku

0
1480

ČAČAK – Proslavljeni jugoslovenski i hrvatski košarkaš i trener Petar Skansi kaže da je kao igrač doživljavao velike traume igrajući protiv Borca u Čačku. On je to izjavio u popularnoj rubrici “Pet na pet“ sportskog portala Mozzart sport.

Trenerski zanat uglavnom je “pekao” u Italiji (Skavolini, Virtus, Trevizo, Fortitudo…), ali radio je u i Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj… Još kao igrač spremao se za trenerski poziv. Od svakog svog trenera pokupio je najbolje, ali je uvek dodavao nešto svoje.

I kao igrač cenio je individualne sposobnosti. Sa Krešom Ćosićem razbio je stereotip da centri jedino služe za “laktanje” u reketu. Prvi su krenuli sa izvlačenjem i otvorenim šutevima sa distance. To je donelo moge bitne pobede i medalje sa kojima se oktitio Mozzartov gost Petar Skansi.

1.Da li ste svojevremeno imali dodira sa još nekim sportskim aktivnostima osim košarke i kojim?

Trenirao sam rukomet i vaterpolo. Sa košarkom sam počeo veoma kasno, kao Dražen Praja Dalipagić. Nikada nisam igrao za juniorsku reprezentaciju. Mislim da sam 1960. godine počeo da igram košarku, a posle tri godine bio sam član seniorske reprezentacije.

2. Ko vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?

Moj prvi trener Branko Radović koji me je naučio košarkašku abecedu. Postavio je temelje košarke u Splitu. Igrao je za Zvezdu, Partizan i Industromontažu. Kao trener doveo je Jugoplastiku do prvog finala evropskog Kupa prvaka.

3. Koji klub nosite u navijačkom srcu?

Naravno, Jugoplatiku. Od italijanskih ekipa najlepše mi je bilo u Trevizu.

4. Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

Uh, bilo ih je puno. Posle mnogih utakmica bio sam srećan, ali bilo je i tužnih momenata. Ipak, shvatio sam da čovek mora da stane u red i čeka svoju sreću. Pravi trenutak. I kad pobediš, ali i kada izgubiš moraš da izvučeš pouku.

5. Kakve vas uspomene vezuju za staru jugoslovenski ligu, naročito gostovanja u Čačku?

Kada je Jugoplastika gostovala u Čačku odsedali smo u motelu “Lovac“. Pred utakmicu silazili smo na večeru, uz strogu disciplinu. Naši treneri, kao kopci, gledali su da slučajno ne odemo u šetnju, u grad. Ne daj Bože da konzumiramo nešto alkoholno. A u restoranu Lovca isto veče je, sa društvom, bio legendarni Radmilo Mišović. Naravno, sa ekipom, u noćnom provodu, uz časice alkohola. Sledećeg dana, na utakmici Radmilo nam ubaci 40 poena. Imali smo kompleks od gostovanja u Čačku i kada bismo dobili Borac, u dvorani kraj Morave, to je bilo kao da smo postali prvaci sveta – zaključio je Petar Skansi.

Izvor: Mozzart sport, Đ. Mečanin

Prethodni članakDveri pozvale na protestnu vožnju ulicama Čačka
Sledeći članakĐilasova stranka ostaje pri odluci da bojkotuje izbore

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here