Počinje oslikavanje unutrašnjosti čačanske crkve, biće završeno do Vaskrsa (FOTO)

0
419

ČAČAK – U crkvi Vaznesenja Gospodnjeg uskoro počinju višemesečni radovi na oslikavanju unutrašnjih zidova zadužbine župana Stracimira.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Za oslikavanje nekadašnjeg manastira Bogorodice Gradačke zadužen je akademski slikar Radan Radojilović iz Ćuprije, koji je oslikao saborne crkve u Nišu i Kruševcu.

U hramu su postavljene skele, a uskoro će uslediti priprema zida kako bi samo oslikavanje počelo 1. novembra. Plan je da radovi bude završeni do Vaskrsa.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Oslikavaće se kupola, sa donjim delom petentifima. U kupoli će biti oslikano Vaznesenje Gospodnje, praznik kom je posvećen ovaj hram od vremena kneza Miloša Obrenovića. Ispod kupole biće oslikani jevanđelisti, apostoli Matej, Marko, Luka i Jovan, u međuprostorima četiri čuda Hristova iz jevanđelja. Takođe, biće naslikani starozavetni veliki i mali proroci sa anđelskim svetom – izjavio je starešina čačanske crkve Marko Mirković.

Površina hrama je oko 2.000 metara kvadratnih, a ugovorom je predviđeno da se za oslikavanje jednog kvadrata plati 12.000 dinara, dodajući da su tu i troškovi pripreme zida i postavljanja skela.

Hramovi se oslikavaju jer su ikona budućeg života kome se svi nadamo i koji sa nadom isčekujemo – poručio je starešina crkve.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Prema njegovim rečima, prikupljeni novac pokriće početak radova, ali očekuje pomoć Grada i vernika.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, kaže da se dugo čekalo sa krene sa živopisom hrama koji potiče iz 12. veka.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Prethodnih godina smo uložili oko 20 miliona dinara, pre svega kako bi se ojačao hram pošto je bio u lošem stanju. Ovaj hram je kao naš narod u Čačku i Moravičkom okrugu prolazio burne periode, dva puta je pretvaran u džamiju, ali je ostajao na ovom mestu i zahvaljujući vernicima opstajao – istakao je Todorović.

Grad Čačak će, kaže on, nastaviti da pomaže ovu veliku svetinju, stariju i od Studenice.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Naša želja je da na vru kupole pantrokator, koji bi trebalo prvi da se oslika bude dar grada Čačka, a cena je oko 1,2 miliona dinara. Pozivam sve vernika da daju prilog kako bi ovaj hram za Vaskrs bio u punom sjaju – naglasio je Todorović.

Izvor: MNA

Prethodni članakSindikat “Sloga“ zahteva hitnu smenu direktora i kompletne uprave vojne fabrike u Lučanima
Sledeći članakBorčeva hala uskoro postaje vlasništvo grada, nakon toga sledi rekonstrukcija i dogradnja

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here