Podsticajna sredstva od 60,4 miliona za 275 čačanskih poljoprivrednika

10
606

ČAČAK – Ugovore o podsticajnim sredstvima u poljoprivredi danas je potpisalo 275 poljoprivrednika sa teritorije grada Čačka. Za ovu namenu iz gradskog budžeta izdvojeno je 60,4 miliona dinara, što je za 15,4 miliona više nego protekle godine.

Poljoprivredni proizvođači dobili su subvencije za nabavku deset novih traktora, 230 različitih mašina i priključaka, a zahvaljujući ovim podsticajnim sredstvima 14 poljoprivrednika kupilo je zemljište.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je da je cilj lokalne samouprave da svake godine sve više ulaže u subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje.

Veoma važan posao za svaku državu i za svaki grad je fabrika na otvorenom – poljoprivreda. Srbija je prebogata zemlja, grad Čačak takođe. Pored sredstava koja država ulaže u razvoj poljoprivredne prizvodnje, to će paralelno činiti i Grad Čačak, znajući da tako pomažemo svim našim poljoprivrednicima, ali na taj način svi ćemo imati zdrave prehrambene proizvode – rekao je Todorović.

Gradonačelnik je podsetio da, pored izdvojenih sredstava za subvencije, u oblasti poljoprivrede je iz gradskog budžeta finansirano četiri miliona dinara za protivgradne rakete, 4,2 miliona za nagrade za protivgradne strelce, kao i 360.000 dinara za gorivo za strelce i dva miliona dinara za analizu zemljišta – ukupno 71 milion dinara za poljoprivredu za godinu dana.

Izvor: Morava info

Prethodni članakKon: Zalažem se da raspust počne polovinom decembra
Sledeći članakIzložba slika Tanje Veselinov u Domu kulture

10 KOMENTARA

 1. Lepo si ti ovo ucifro Dragačevac. Sve i da je tako, neka dobiju sve za šta imaju pravo. Samo da ne kukaju. A to što nas hrane mi plaćamo i to debelo. Baš debelo.

  • Nije to draga Stano debelo. Ako za dve krembananice kupite kilogram krompira, za flasicu vode 2 litra domaceg mleka a za najjeftiniju kutiju cigareta 5 kg jabuka to i nije tako debelo…
   Budite fer malo prema komsijama i nemojte ih bas stalno gledati „preko nišana“….

   Pozdrav iz Dragaceva

 2. Po komentarima bih pomislio da ste videli dodelu novca iz budzeta teroristima, a ne vasim komsijama ili sugradjanima. No to ipak vise govori o vama nego o njima ili vlasti. Po ovakvim stvarima nam je najlakse sagledati koliko smo kao drustvo i nacija zavidni, sujetni, „pokvareni“…
  Evo da vam malo pojasnim..
  Potpuno je svejedno da li primalac subvencije, pored poljoprivrede, radi u drzavnom, privatnom ili bilo kakvom drugom preduzecu ili ustanovi…
  Uslovi za subvencije su isti za sve.
  Svako, pa i vi dezurni mrzitelji, ste mogli da konkuriste, ispunite uslove i dobijete novac od opstine…
  To sto su uglavnom sede glave na dodeli je iz razloga jos uvek patrijahalnog nacina zivota i poimanja svesti o imovini, pa se tako skora sva poljoprivredna zemlja u katastru i vodi na najstariju glavu u kuci, i po uslovima subvencije samo vlasnik zemlje moze biti nosilac gazdinstva pred zakonom.
  Tako da, mrzite nekog drugog, a ne ove vredne ljude, koji vam savkodnevno obezbedjuju hranu na stolu…

  Pozdrav iz Dragaceva

  • Poljoprivrednik je i preduzetnik…
   Subvencije sluze da se pojedine kulture uzgajaju jer bez subvencija nema ekonomskog interesa za uzgoj tih kultura i da bi ta subvencionisana kultura bila pristupacna za stanovnistvo.
   Ovde vidimo da su sredstva dodeljena bez transparentnih kriterijuma a izostaje i analiza rezultata subvencija u recimo prethodnih 20 god.
   Niko nikoga ne mrzi vec kao poreski obveznik imam prava da pitam.
   Niko meni ne obezbedjuje ni hranu,doktora,ucitelja vec sam sebi zaradjujem i placam.
   Radnici koji imaju poljoprivredna gazdinstva(vlasnistvo ili tatino vlasnistvo) su nelojalna konkurencija radnicima koji su bez zemlje ili zive u gradu…

 3. Lepo reče Filip, stariji su tu, i rade kolko mogu, a sve manje mogu. Što je normalno. Ali zato su tu mladi da se busaju, bartgaju, nisu baš za neki rad, i na kraju prodaju. Već viđeno.

 4. Ovaj skup više liči na skup penzionera nego na skup poljoprivrednika, imajući u vidu sede glave. I celih 14 je kupilo zemljište -izgleda da je to 7% uvećanja, baš kao BDP.

 5. Mnogi se sete da imaju imanje kad treba da uzmu nešto od države, subvencije, Ili da prodaju državi. A kome će? Tada se ponašaju kao da ptodaju suvo, suvcato zlato a do tada uglavnom parlog. Pogotovo ako nema ko stariji da obrađuje. Mladi samo čekaju da prodaju.

 6. Nile ni to nemoguće. Mnogi naši poljoprirednici su skloni marifetlucima kako bi zavrnuli državu. A kukaju, kukaju, nikad zadovoljni. Primera i slučaveva kolko hoćeš. Pre nekolika dana neki pohapšeni.

 7. Nadam se da subvencionisana gospoda zive od poljoprivrede a bez da primaju jos i platu u nekom javnom,drzavnom,gradskom preduzecu ili instituciji…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here