Pogled na Kulmerovu sliku “Videti Napulj pa umreti“ iz drugačijeg rakursa

0
225

ČAČAK – U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ večeras u 19 sati biće održan program pod nazivom “Kompleksne sfere – slika i tajna“. Kako navode organizatori, reč je o pogledu iz drugačijeg rakursa na sliku “Videti Napulj pa umreti“ Ferdinanda Kulmera iz 1984. godine.

Učestvuju: Slobodan Nikolić, profesor književnosti i Savo Stijepović, književnik; Moderator: Daniel Mikić, kustos.

Kada je Bog, kaže pesnik, stvarao svet, došavši do Napulja se zaustavio, zamislio i rekao: “Ovim gradom se moram pozabaviti“. Zbog takve Božije odluke je i čuvena Geteova rečenica iz putopisa nastalog 1786. godine ostala nepoznanica – rečenica, napisana tokom obilaska Napulja, glasi kao i naziv slike Ferdinanda Kulmera “Videti Napulj pa umreti“. Zadivljen lepotom i raznolikošću ili duboko potresen svim nesrećama koje su ga zadesile, Gete je ostavio nedorečenu tajnu jednog od nadinamičnijih gradova sveta.

Kurcio Malaparte, velikan svetske literature, svoja iskustva i tragičnu 1944. godinu proživljenu kao ratni izveštač iz Napulja je objedinio u roman „Koža“. Užas životnih neprilika u Napulju dostiže tačku ključanja upravo kad i Malaparte službuje u njemu. Od trenutka iskrcavanja Saveznika, deljenja kapitulirane italijanske vojske na partizane i one još verne fašistima, život Napolitanaca se sveo na bedno i ponižavajuće očuvanje sopstvenih života.

Šta je Kulmera inspirisalo da uradi sliku prenapregnutu dinamičnim koloritom, jasne simbolike i zahtevnih asocijacija? Do koje mere je analizirao Geteove putopise i da li je i sam imao taj ambivalentni osećaj zadivljenosti izmešan sa poražavajućim beznađem? Da li je Malaparteova literarna epopeja uplovila u jedan period Kulmerovog slikarskog stvaranja? Sve su to pitanja na koja će nam, ako ne odgovoriti ono bar “zagrebati“ po površini i pokušati odgonetnuti konfiguracije i ideje ovog dela iz Stalne postavke Umetničke galerije, naši gosti iz sveta književnosti Savo Stijepović i Slobodan Nikolić – navode iz UG “Nadežda Petrović“.

Izvor: Morava info

Prethodni članakDvojica igrača Borca u najboljoj petorci kadetske lige
Sledeći članakEminentni pulmolog obavljaće preglede u čačanskoj ordinaciji

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here