Pokret “Tri plus“ širi kampanju i na dijasporu

6
846

ČAČAK – U Srbiji postoji više od 120.000 porodica sa troje i više dece, a kroz pogodinosti koje pruža pokret “Tri plus”, u saradnji sa 12 lokalnih samouprava i brojnim kompanijama, podstiču se i drugi da krenu tim putem.

Foto: MNA

Projektu “Tri plus” priključili su se Čačak, Kraljevo, Požega, Užice, Vranje, Gornji Milanovac, Irig, Požarevac, Vrnjačka Banja, Kučevo, Lapovo, Šabac.

Da bi nas u budućnosti bilo isto kao i danas, predsednik pokreta “Tri plus”, Vladica Gavrilović, kaže da je potrebno šest puta više porodica sa troje i više dece.

Najvažniji dosadašnji uspeh pokreta za decu ‘Tri plus’ je usvajanje podsticajnih mera za rađanje. Te mere, koje smo neke i sami predložili Skupštini Srbije, dale su efekat, jer je 563 beba više rođeno nego prošle godine u ovom vreme i uglavnom se radi o trećem i četvrtom detetu – rekao je Gavrilović.

On je istakao da je zabrinjavajući podatak da opada broj prvorođene dece, iz razloga što veliki broj mladih napušta Srbiju.

Procenjuje se da zemlju napušta oko 70.000 mladi, i to je oko 35.000 bračnih parova. Njihova deca će se roditi negde u inostranstvu. Zbog toga pokret ‘Tri plus’ širi svoju kampanju i na dijasporu. Krajem oktobra smo u Frankfurtu, sa ciljem da otvorimo prvi srpski vrtić, Grci imaju svoje, Turci takođe – istakao je Gavrilović.

Po prvi put u projekat će se uključiti i banka Poštanska štedionica.

Banka Poštanka štedionica kao državna banka ima i određenu društvenu odgovornost. U sardanji sa Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, imamo izuzetnu saranju na raznim projektima. Prepoznali smo dobar rad jedne nevladine organizacije čiji je cilj poboljšanje demografske strukture stanovništva Srbije. To ne bi trebalo da bude samo njihov zadatak, već svih nas kako bi bili spremni i Srbiju postavili na pravi put – naglasio je izvšni direktor Banke Poštanska štedionica Aleksandar Čortan.

Foto: MNA

Gradonačelnik Mulun Todorović, podseća da je Čačka prvi, pre dve godine, pristupio ovom pokretu, dodajući da ohrabruje činjenica da je 23 mališana više rođeno u prvoj polovini godine, nego u istom periodu lane.

Naša želja i strategija je da nas u Srbiju bude što više i kroz razne populacione mere pokušavamo da olakšamo živit porodicama. Ono što je posebno interesantno jeste da su se pokretu pridružile i druge lokalne samouprave, a nadamo se da će to uskoro učiniti grad Beograd i ostale opštine i gradovi u Vojvodini – rekao je Todorović.

On je podsetio da je 2016. godine Čačak započeo projekat rekonstrukcije porodilišta, dodajući da je to vlast shvatila kao veliki prioritet.

Cilj nam je da se majke osećaju dobro i da imaju dobre uslove u porodilištu. Iz godine u godinu u budžetu je sve više sredstava za razne mere, kako bi se pomoglo porodicama – zaključio je Todroović.

Izvor: MNA

Prethodni članakVečeras stiže zahlađenje sa kišom, evo kada će ponovo biti lepo vreme
Sledeći članakProsvetari nezadovoljni formulom po kojoj su povećane plate u javnom sektoru

6 KOMENTARA

  1. U Gornjem Milanovcu dosta firmi i sportskih klubova koji se raklamiraju da daju povoljnosti uz karticu 3 plus ustvari ne daju. Tako da bi trebalo nesto uraditi po tom pitanju.

  2. Svaka čast za sve što ste odradili i sve inicijative koje ste pokrenuli.Mi što pišemo komentare ipak čekamo da vi odraditi. Hvala u ime roditelja za sav trud u Čačku i Srbiji

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here