Prosvetari nezadovoljni formulom po kojoj su povećane plate u javnom sektoru

1
824
Sa jednog od ranijih protesta prosvetara u Beogradu

ČAČAK – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, u okviru koje funkcioniše i Sindikat obrazovanja Čačak, oglasila se saopštenjem u kojem još jednom zahtevaju uvođenje “pravednih platnih razreda u ceo javni sektor“, uključujući vojsku, policiju, bezbednosne službe i državne agencije.

Unija navodi da su prosvetni radnici da su o sektorskom povećanju plata saznali iz medija, ističući da takav vid povećanja predstavlja korak unazad kada je reč o uvođenju reda u “haotično isplaćivanje zarada onima koji rade za državu“.

Jedini poželjan odnos platau prosveti 1:2:3 ostaje samo nedosanjani san. Povećanjem minimalne zarade od 11,1 odsto, odnos naviše i najniže zarade u prosveti pada na 1:1,93. Sada je teško reći da se on ikada može, čak i u matrici platnih razreda, ispraviti na 1:3. Sramotno niske zarade naših kolega koji imaju četvrti stepen stručnosti i rade van nastave, govore o tome da ova Vlada Republike Srbije nema snage čak ni da u delo sprovede ono što je sama isposlovala kroz dogovor sa sindikatima i MMF-om, tokom jeseni 2018. godine – navodi se u saopštenju USPRS.

U ovoj sindikalnoj organizaciji ocenjuju da je sektorsko povećanje plata loše po zaposlene u obrazovanju, jer, kako naglašavaju, ne doprinose pravednoj raspodeli novca iz budžeta i ovaj esnaf još više udaljava od od drugih javnih službi, kada je u pitanju nivo zarada.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPokret “Tri plus“ širi kampanju i na dijasporu
Sledeći članakZlatni čačanski sportisti na prijemu kod gradonačelnika

1 KOMENTAR

  1. Na osnovu cega se povecava plata u javnom sektoru????Na osnovu pljacke Drzavr privatnika i kroz povecanje cene robe i goriva koje je najvece u Evropi.Koliko je radnji privatnih zatvoreno koji su decenijama radili a sad od nameta i tortura inspekcija ne moze da radi.Koliko je radnika otpusteno zbog inspekcija.Nemojte racunati partijske firme koje se otvaraju uz subvencije kako bi dokazali kako novi otvaraju.Zatvorice oni odmah cim prodju izbori.Umesto da 200 000 sa budzeta otpuste jer nista ne rade oni su ukinuli zakon kako bi paryijske parazite udomili.Za malu privredu nikada gori perio rada .Ja posle 28 gid rada kao preduzetnik cekam izbore i ako isti prevarom nastave da seizivljavaju na radnom narodu sve prodajem i pravac Ne.acka sa celom porodicom.I ne samo Ja vec u udruzenju ima puno koji tako razmisljaju.S tim sto neko u Slovacku, neko u Cesku jer ovo je NEIZDRZIVO.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here