Pokretni mamograf ispred Doma zdravlja od ponedeljka

1
3114

ČAČAK – Ispred Doma zdravlja u Čačku od ponedeljka, 4. decembra, biće stacioniran pokretni mamograf, na kojem će zainteresovane Čačanke moći da obave besplatan preventivni skrining dojki.

Ova dijagnostika vršiće se na mobilnom mamografu Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut“, najavio je direktor Doma zdravlja dr Aleksandar Pajović.

Skrining je namenjen ženama starosti od 45 do 69 godina, kada je reč o zdravim osobama koje nemaju tegobe, a za osobe koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu, na pregled mogu da dođu i mlađe, odnosno od 40 godina starosti. Pregledi će se raditi od 9 do 17 časova. Radiolozi Opšte bolnice će nakon skriniga čitati snimke i rezultati će biti naknadno dostavljani. Ovo su veoma značajni pregledi, jer su preventiva i rana dijagnostika najvažniji za pozitivan ishod lečenja bolesti – rekao je dr Pajović.

Preglede će obavljati radiolozi i rendgen tehničari čačanske Opšte bolnice, a oni se mogu zakazati putem mejla mamografija@domzdravljacacak.rs ili pozivom na broj telefona 032 344 678, preko Doma zdravlja, čija će služba zatim pozivati Čačanke, kako se ne bi pravile gužve.

Mamograf će ispred Doma zdravlja biti stacioniran do 15, decembra, a predgledi će se obavljati i subotom i nedeljom.

Pajović je naveo da je pre dve godine na ovaj način pregledano oko 2.800 žena iz Čačka i okoline.

Mamografija je jedan od načina za rano otkrivanje oboljenja dojke. To je bezbolna, neškodljiva rendgenska tehnika, kojom se dobija jasna slika o unutrašnjosti dojke.

Izvor. Morava info

Prethodni članakObradović i Đurđević Stamenkovski razgovarali sa Marijom Zaharovom u Skoplju
Sledeći članakPredstava “Krajputaši“ gostuje u Narodnom pozorištu

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here