Policija dolazila da privede Tanaskovića, suđenje odloženo

4
989

ČAČAK – U Osnovnom sudu u Čačku danas je odloženo suđenje funkcioneru Dveri Aleksandru Tanaskoviću po tužbi za nasilničko ponašanje na sednici Skupštine grada Čačka od 18. jula prošle godine.

Prvo ročište u ovom predmetu prekinuto je zbog zahteva Tanaskovićevih pravnih zastupnika za izuzeće zamenika javnog tužioca u ovom predmetu i osnovnog javnog tužioca u Čačku.

Nakon što je sudija Darko Marković saopštio da će suđenje biti nastavljeno nakon što bude razmotren zahtev Tanaskovićevih punomoćnika, postavljeno je pitanje zbog čega su jutros u 9 sati dvojica polcajaca došli u Tanaskovićev stan sa nalogom za njegovo privođenje u sud.

Nakon izlaska iz sudnice Tanasković je ocenio da se u ovom slučaju radi o nastavku političkog pritiska i progona od strane vlasti

Jutros u 9 sati dva policajca došli su na moja vrata sa nalogom za privođenje, iako za tim nije bilo nikakve potrebe. Suđenje je počinjalo u 11 sati, uredno sam primio poziv i uredno bih se odazvao. Sudija nam je dao jedno potpuno nesuvislo obrazloženje da nije znao kako će da povuče narednu o privođenju i da su ti policajci morali da se pojave – izjavio je Tanasković prisutnim novinarima.

On je izrazio uverenje da se radi o “nastavku političkog pritiska i stavljanje suda u funkciju politike, odnosno politikantstva“.

Nadam se da će javnosti u Čačku i Srbiji postati jasno da se ovde ne sudi Aleksandru Tanaskoviću, već se sudi sloboodnom mišljenju i da je ovo pretnja svim ljudima koji na bilo koji način žele da se suprodstave Srpskoj naprednoj stranci. Pozivam javnost da dođe na svako naredno ročište, jer će se videti koliko je to trulo, koliko sudovi ne rade po zakonu i pravdi i koliko je čačansko sudstvo i tužilaštvo zrelo za lustraciju – istakao je šef oodborničke grupe Dveri u lokalnom parlamentu.

Tanaskovićev advokat Milenko Paunović objasnio je da je podnet zahtev za izuzeće zamenika javnog tužioca zbog sumnji da je izložen političkom pritisku, kao i osnovnog javnog tužioca, s obzirom da je ona postupala u predmetu u kojem “evidentno nema krivičnog dela“, a u kom je Aleksandar Tanasković osuđen za nasilničko ponašanje.

Podnećemo i zahtev za izuzeće sudije u ovom postupku Darka Markovića, budući da nije mogao da objasni zbog čega su policajci danas pokušali da privedu Aleksandra Tanaskovića i zbog čega nije povukao taj nalog, iako je evidentno da je okrivljeni primio poziv – naveo je Paunović.

Njegov kolega Đorđe Đurović rekao je da je sudija mogao telefonskim pozivom da povuče nalog za privođenje.

Da je izvršio uvid u spise predmeta u proteklih mesec dana, video bi da je Tanasković uredno primio optužni predllog i da je uredno obavešten za današnje ročište. Dakle, apsolutno nije bilo razloga za izlazak policije na lice mesta. Ovo je maltretiranje Tanaskovića kao građanina ili vrsta pritiska – istakao je on.

Tokom prvog pretresa sudija Darko Marković naglasio je da na njega niko ne može da utiče jer ne trpi bilo kakve političke, niti pritiske bilo koje vrste, kao i da radi isključivo po zakonu.

U Osnovnom sudu okupilo se dvadesetak pristalica Dveri koji su u statusu posmatrača prisustvovali suđenju.

U sudnici su bili i zvaničnici SNS Igor Trifunović i Aleksandar Maksimović, koji Tanaskovića terete za nedolično ponašanje tokom sporne sednice lokalnog parlamenta.

Izvor. Morava info

Prethodni članakMijailović: Pojedini direktori javnih preduzeća u Čačku biće smenjeni
Sledeći članakŠkola u Bresnici dobija novu fiskulturnu salu

4 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here