Poljoprivrednici prihvatili ponudu Vlade Srbije, prekinuta blokada puteva

4
506
Foto: Fejsbuk

Poljoprivrednici koji su pet dana protestovali blokirajući saobraćaj traktorima prihvatili su danas ponudu Vlade Srbije, iako nisu sasvim zadovoljni, jer je najvažniji zahtev povećanje subvencija po hektaru delimično ispunjen i one će biti povećane 9.000 dinara, rekao je večeras predstavnik udruženja „Naše mleko“ Dejan Trajković.

On je za agenciju Beta rekao da će nastaviti pritisak na vladu da se povećava budžet za poljoprivredu naredne godine kako bi domaća poljoprivreda bila konkurenta inostranoj.

Dogovor posle pregovora koji su trajali pet i po sati, prema rečima poljoprivrednika, odmah će stupiti na snagu, a blokade saobraćaja su ukinute oko 19.00.

Dogovoreno je da se na ime akcize za 100 litara goriva u novcu isplati poljoprivrednicima 6.000 dinara i još 3.000 dinara, pa će ukupne subvencije po hektaru biti umesto 9.000 dinara 18.000 dinara i važiće za najviše 20 hektara, a ne kako su tražili za svu registrovanu zemlju – rekao je Trajković.

Dodao je da će cena pšenice koju država kupuje biti na nivou berzanske, a biće prepolovljena i naknada za odvodnjavanje, koja će sledeće godine biti potpuno ukinuta.

Stočarima je ponuda ostala ista kao što je dogovoreno pre dva dana sa predstavnicima dva udruženja, premija za mleko umesto 15 dinara po litru biće 19 dinara, a uvodi se prelevman za polutvrde sireve od 300 dinara po kilogramu.

Regres po kravi biće povećan sa 30.000 dinara na 40.000 što je pre dva dana dogovoreno.

Izvor: Beta

Prethodni članakUdes u Preljini, povređena dva muškarca
Sledeći članakBorac 1926 i Polet slavili u gostima, tri boda osvojilo i Smederevo

4 KOMENTARA

 1. Na sve ce vlada da pristane samo da bude slobodan put u petak da sendvic cirkus moze da dodje u Bg… sve ce to dok bude isplaceno da pojede inflacija…dok strucni kadrovi ne dodju u ministarstva nema nama spasa…

 2. Ko tvrdi da su poljoprivrednicima ispunjeni zahtevi ne govori istinu.
  Trazene su subvencije 300e dobijeno 18000.
  Skoro sve je prepolovljeno.
  Sada malo inflacije i za 6 medeci su na isto.
  Smesno i tregikomicno

   • Na koju si Evropu tacno mislio? Ako si mislio na kafanu Evropa u Pozarevcu onda si u pravu. Ako si mislio na zapadno-evropske zemlje, nije lose da se raspitas malo pre nego sto lupis, manje ce ti se ljudi smejati….

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here