Ponoš: Imam saznanja da će Vučić nakon izbora uvesti sankcije Rusiji

11
560

Kandidat za predsednika Srbije koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije“ Zdravko Ponoš izjavio je da se protivi ulasku Srbije u NATO, ali da se zalaže za saradnju u okviru Partnerstva za mir. Ponoš je dodao da je glasanje Srbije u UN urađeno pod pritiskom zapadnih sila i da on ima pouzdana saznanja da je “odlazeći predsednik obećao da ga ne pritiskaju da uvodi sankcije Rusiji do izbora“ a da je svojim glasačima obećao nešto drugo.

On je na televiziji Prva rekao da je saradnja sa Partnerstvom za mir neophodna jer je Srbija okružena NATO zemljama, a NATO je odgovoran i za zaštitu srpskog stanovništva na Kosovu.

Da nešto što sam radio nije valjalo, ova vlast bi to za deset godina promenila – rekao je Ponoš i dodao da su promene u vojsci urađene “u cilju marketinga“.

Ponoš je rekao da će njegov prvi potez kad postane predsednik biti da poštuje Ustav i da radi ono što se nije radilo prethodnih godina.

Da poštujem Ustav, a od tehničkih stvari da dam mandat novoj Vladi koaliciji koja me je predložila da budem predsednički kandidat. Najvažniji zadatak predsednika Srbije je da poštuje Ustav i da uvaži da sve institucije rade svoj posao, da vraća jedinstvo ovom društvu što mu takođe Ustav nalaže. I naravno u oblastima u kojima ima nadležnosti, a to su odbrambena i spoljna politika, da tu nadležnost ispolji, a u ostalom da ne smeta – rekao je Ponoš govoreći o prvim potezima ukoliko bi postao predsednik Srbije.

Kad je reč o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, Ponoš je rekao da bi se trudio da vodi računa o interesima Srbije.

Da ne obećavam jednima jedno, a drugima drugo. Prilično je očigledno da je odlazeći predsednik garantovao nešto svojim glasačima, a nešto drugo zapadnom svetu. Jedne od njih će da prevari, a mislim da predsednik Srbije ne treba nikog da laže, ni glasače ni narod, ni međunarodne faktore koji itekako mogu da naprave štetu Srbiji. Ljudima ne treba priča kao što odlazeći predsednik radi da tu krizu rešava tako što trenutno ima intenzivniju komunikaciju sa Bogom. Komunikacija sa Bogom je dosta privatna stvar, on odgovara građanima – rekao je Ponoš.

Osvrnuo se na to da se predsednik Rusije Vladimir Putin uvek uključivao u predizbornu kampanju Aleksandra Vučića, a da ga sada nema.

Kada je reč o odnosu prema Ukrajini, on je rekao da je prvi osudio ugrožavanje teritorijalnog integriteta i da je agresija nedopustiva.

Ja sam odmah rekao da je to nedopustivo, agresija i vojna intervencija na Ukrajinu. Ovoj vlasti je trebalo dva dana. Stav je na kraju bio dobar. Nemam nikakvu zamerku na taj stav, ali imam na način na koji je to urađeno, jer je plasirano kao deo strategije širenja panike, a u sklopu predizbornog ambijenta od refleksija tog rata na kvalitet našeg života. Vlast nije pogrešila ni prilikom glasanja u UN, samo što to nije bila odluka zasnovana na interesima i vrednostima Srbije, već je to bila posledica stranih pritisaka – rekao je Ponoš.

Na pitanje da li misli da je pogrešio što je komentarišući sazivanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost zbog rata u Ukrajini rekao da je Vučić kraljica drame i da zakazuje nešto hitno za sutra uveče.

Niko ne spori značaj teme, ali ako je to nešto hitno onda je to za dva sata. Odlazeći predsednik tada je bio u Beogradu, a više puta je tako zakazivao hitne sednice za nekoliko dana. I onda pred početak sednice postavite kamere na ulasku u Predsedništvo, a nakon nje otputuje čovek u Monako da gleda pozorišnu predstavu odakle daje informacije – rekao je Ponoš i dodao da je sve izrečeno u cilju širenja panike u kojoj će “otac nacije da spasi sve“.

Ponoš je dodao da je glasanje Srbije u UN urađeno pod pritiskom zapadnih sila i da on ima pouzdana saznanja da je “odlazeći predsednik obećao da ga ne pritiskaju da uvodi sankcije Rusiji do izbora“, a da je svojim glasačima obećao nešto drugo.

Izvor: Nova.rs

Prethodni članakČačak dobio salu za trening boksera i bokserski ring
Sledeći članakSa analize stiglo 215 rezultata iz Moravičkog okruga, blago povećanje procenta novozaraženih

11 KOMENTARA

  1. Pa ti možeš da kažeš šta i kad god hoćeš. To ti nije strano. Tvoja reč nema težinu. Nizašta ne odgovaraš. A vlast mora da razmisli, odmeri, donese odluku i tek da je saopšti.

  2. Što , ti si bolji. Jadan je ovaj narod i sa jednim i sa drugim. Korela koza ovcu. Vučić će uvesti sankcije, a ti da si na vlasti odavno bi uveo i sankcije Rusiji, i Srbiju u Nato, i priznao bi nezavisnost Kosova i genocid u Srebrenici.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here