Poplavljeni: Peticija i tužba protiv grada zbog nelegalnog priključenja na kanalizaciju u Ciglarskoj

1
1257

ČAČAK – Udruženje “Poplavljeni 1965. i 2014.“ oglasilo se otvorenim pismom u kojem se izražava nezadovoljstvo zbog, kako navode, nelegalnog priključenja novoizgrađenih zgrada na kanalizaciju u Ciglarskoj ulici u Čačku.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Ovim javnim obraćanjem želimo da upoznamo javnost i da apelujemo na nadležne na problem koji moraju najhitnije da reše, kako se u budućnosti ne bi stvorio veći.

Iako je projektom planirano da se dve zgrade koje se trenutno grade duž kanala (a i buduće), povežu na vodovodnu i fekalnu mrežu duž trase trenutno neizgrađenog dela Njegoševe ulice, na terenu se dešava da će te zgrade očigledno biti priključene na postojeću mrežu u Ciglarskoj ulici. To ne bi bio problem da postojeća mreža u Ciglarskoj ima kapacitet za toliko opterećenje, ali rešenjem Vodovoda od 10.08.2021. godine, kostatuje se da za to ne postoje uslovi, jer je postojeća mreža u Ciglarskoj premala da primi dodatne priključke. Kostatuje se i da je potrebno izgraditi fekalnu kanalizaciju prema PGR Centar u Njegoševoj ulici, ulici Braće Novičić u dužini od 290 m i rekonstruisati postojeću kanalizaciju u ulici Milenka Nikšića u dužini od 150 m.

Takođe se konstatuje da je 09.08.2021. god. (broj ug 14/99) potpisan ugovor između JKP Vodovod i firme “Batiment Invest“ o izgradnji nedostajuće infrastrukture. Tek nakon toga bi dve zgrade koje su trenutno u izgradnji mogle da se priključe na mrežu.

Mi dole potpisani građani apelujemo na gradske čelnike da najhitnije krenu u izgradnju nedostajućeg kraka kanalizacije (ne znamo zašto se do sada nije krenulo kada je ugovor potpisan), kako bi objekti u izgradnji imali gde da se priključe, a ne da se to uradi na nelegalan način u Ciglarsku ulicu ili da se rekonstrukcijom celokupne mreže u Ciglarskoj, Sarajevskoj i Ulici Braće Novičić stvore uslovi za priključenje, zamenom postojećih cevi i postavljanjem cevi većeg kapaciteta.

S obzirom da je na terenu stanje takvo da se očigledno vidi namera da se fekalna kanalizacija, i pored nepostojanja tehničkih uslova, priključi na Ciglarsku ulicu, nama neće ostati ništa drugo sem da pokrenemo tužbu protiv grada jer će prećutno dopustiti da se ovo desi.

Grad je investitoru dao dozvolu da gradi, što nije nikakav problem jer grad mora da se razvija, ali kako je to mogao da uradi ukoliko nije ili ne želi da obezbedi uslove za priključenje tih objekata na mrežu po planovima koje je usvojio taj isti grad?

Mišljenja smo da je ovde po sredi namera da se neke stvari odrade prećutno, da se zaobiđu planska akta, kao i mnogo puta do sada, a na štetu građana. Ukoliko se ovo dogodi, građani ovog dela grada mogu očekivati konstantne probleme sa kanalizacijom, zbog premalih kapaciteta, a za to će krivicu snositi grad.

Stoga podnosimo peticiju da se ovo najhitnije reši, pre nego što se na terenu izvrši nelegalno priključenje, za koje smo iz iskustva sigurni da će ostati trajno i da se nadležni, po starom dobrom običaju, ovim više neće baviti, jer kada se cevi zakopaju, neće imati ko da ih izvadi i raskači, kao nebrojeno puta do sada. Ovim putem apelujemo i na investitora da bude na našoj strani, jer je on dobio dozvolu da gradi, ali grad mu nije stvorio uslove da se na legalan način priključi na mrežu, iako smo sigurni ili barem pretpostavljamo, da je svoje obaveze u vezi priključivanja na vodovodnu i kanalizacionu mrežu prema gradu izmirio.

Peticiju ćemo u narednim danima proslediti svim nadležnima.

Udruženje Poplavljeni 1965. i 2014.

Prethodni članakDeo centra grada danas sedam sati bez struje
Sledeći članakDeset gradova i opština, među kojima i Ivanjica, dobijaju moderne planove razvoja

1 KOMENTAR

  1. Svi se prave gluvi i slepi na probleme, a narod prave ludim. Tako su silne zgrade u Svetog Save, stari Auto prevoz, avenija priljučeni na kanalizaciju koja je rađena pre više od 50 godina. Svaki par dana rade odgušenja. Ne isplati im se kamion da šalju u bazu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here