Porodiljsko bolovanje produžava se sa 12 na 15 meseci

3
935

Ministarka za brigu o porodici Darija Kisić Tepavčević očekuje da će sredinom godine biti usvojen zakon po kome se porodiljsko odsustvo za prvo dete produžava sa 12 na 15 meseci.

Kako je navela, za drugo dete biće produženo sa 15 na 18 meseci, prenosi RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da želi da porodiljsko odsustvo za prvo i drugo dete bude povećano sa 12 na 15 meseci i na 18 meseci. MinistarkaDarija Kisić rekla je da je to sjajna vest za buduće roditelje, pre svega za majke, jer će na taj način imati više vremena da se posvete deci i porodici.

To, kako kaže, pokazuje koliko je naša država ekonomski jaka i stabilna, jer za sprovođenje te mere država iz budžeta treba da izdvoji dodatnih 8,4 milijardi dinara, prenosi RTS.

Mi smo počeli sa konkretnim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom i nakon svih procedura u Skupštini, očekujem da će primena početi u prvoj polovini naredne godine – rekla je ministarka Kisić.

Kisić je podsetila da je prethodnih godina produženo odsustvo za rađanje trećeg i četvrtog deteta na 24 meseca i dodaje da je država na taj način izašlau susret majkama koje su prethodnih decenija tražile način da što više vremena provedu sa svojom decom.

I mame preduzetnice mogu da se očekuju da će imati ista prava kao zaposlene trudnice i porodilje, kaže Kisić i dodaje da to podrazumeva izmene niza zakona koji su u nadležnosti više ministarstava.

Mi uveliko radimo na izmeni zakona koji se konkretno odnosi na pravo da očevi žena preduzetnica mogu da koriste odsustvo radi nege deteta nakon trećeg meseca od rođenja – rekla je ministarka Kisić.

Izvor: RTS

Prethodni članakMijatović: Budućnost zasluženo slavila, probleme ćemo rešavati u hodu
Sledeći članakSa 2,37 promila alkohola u krvi prešao u suprotnu traku i izazvao sudar

3 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here