Poverenik: Sajtovi brojnih modnih brendova nezakonito prikupljali podatke građana

1
298
Foto: Pixabay

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti rešenjem od 17. juna trajno je zabranio privrednom društvu „ITX RS“ obradu podataka o ličnosti.

To se odnosi na podatke o broju lične karte ili pasoša koji se prikupljaju od građana prilikom onlajn kupovine robe posredstvom nekoliko internet stranica.

U saopštenju poverenika navedene su internet stranice Inditeksovih brendova „Oysho“, „Massimo Dutti“, „Stradivarius“, „Zara“, „Zara Home“, „Pull & Bear“ i „Bershka“.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da privredno društvo „ITX RS“ podatke prikupljalo radi eventualnog povrata novca kupcima, te da ih obrađuje prevremeno, odnosno pre momenta povrata novca, tako da u vreme prikupljanja spornih podataka obrada nije zakonita.

Poverenik naglašava da pravna obaveza nastaje u momentu povrata novca kupcu za već kupljenu robu ili uslugu ili u momentu odustajanja od kupovine u slučaju prethodno plaćenog avansa.

Kompanija „ITX RS“ je dopisom od 6. jula obavestila Poverenika da je „u potpunosti“ postupila po rešenju, prestala da dalje prikuplja brojeve identifikacionih dokumenata građana i da je obrisala sve do sada prikupljene podatke, saopštio je Poverenik.

Poverenik koristi i ovu priliku da upozori sve rukovaoce i obrađivače podataka da obradu podataka o ličnosti vrše isključivo na zakonit način u svrhu za koju su ti podaci prikupljeni, odnosno da ne prikupljaju od građana više podataka od onih koji su potrebni za ostvarivanje svrhe.

Izvor: FoNet

Prethodni članakRadojević: Država tera građane sa svojih imanja u Pakovraću, a mnogima od njih nije ništa isplaćeno
Sledeći članakNova odluka Vlade: Vantelesna oplodnja o trošku države i za žene do 45 godina

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here