Povodom koronavirusa izdato uputstvo na kineskom za Zavod za javno zdravlje u Čačku: 查查克市公共卫生局

1
464

ČAČAK – Ministarstvo zdravlja izdalo je danas uputstvo za sve koji su doputovali iz Kine, a da su bili izloženi riziku od infekcije novim korona virusom.

Preporuke su sledeće:

– ukoliko ste bili u gradu Vuhan, provincija Hubej, ili

– ukoliko ste bili u kontaktu sa osobama koje su imale respiratornu infekciju izazvanu novim korona virusom ili nepoznatim uzročnikom, ili

– ako ste posećivali zdravstvene ustanove u kojima je moglo biti obolelih od respiratornih infekcija izazvanih novim korona virusom, ili

– ukoliko ste posećivali pijace na kojima se trguje živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama,

u cilju sprečavanja prenošenja infekcije, ali i u cilju zaštite vašeg zdravlja, preduzmete sledeće mere:

– u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

– ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačate higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite (lista je data na kraju teksta). Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku. Molimo vas da u potpunosti postupate u skladu sa dobijenim uputstvima.

Za hitne situacije za sve putnike koji dolaze iz grada Vuhan ili drugih oblasti iz Kine gde je detektovan virus novi korona virus, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, neophodno je da se jave na broj telefon 064/8945-235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

Bliže informacije mogu se dobiti i u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” (011/2684-566) ili u instituti/zavodi za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite.

Kontakt u Zavodu za javno zdravlje Čačak (na kineskom 查查克市公共卫生局) 032/325-019.

Izvor: MNA

Prethodni članakIlić: Milionske prevare sa ekološkim taksama, država se guši, a oni se “češljaju“
Sledeći članakDefinitivna odluka: Čačanska bolnica dobija novog direktora

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here