Poziv srednjoškolcima da nauče kako se piše scenario, snima, montira i režira film

0
229

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije od 2011. godine realizuje se Filmski edukativni centar Interakcija (FECI), petomesečni edukativni program namenjen srednjoškolcima sa teritorije Moravičkog i Zlatiborskog okruga koji žele da nauče kako se piše scenario, snima, montira i režira film.

FECI 2022 će biti realizovan tokom 5 meseci (oktobar 2022 – februar 2023.) u Požegi, subotom, prema utvrđenom rasporedu i programu rada. Petnaest polaznika, u toku prva tri meseca, kroz predavanja i realizaciju praktičnih vežbi, biće upoznati sa osnovama pisanja scenarija, kao i osnovama jezika i gramatike filma, a zatim će kroz konsultacije sa mentorom učestvovati u produkciji kratkometražnog igranog filma. Pored stalnog predavača i mentora, reditelja Dejana Petrovića, biće angažovani i gostujući predavači, afirmisani filmski autori.

Pravo učešća na konkursu imaju srednjoškolci koji su rođeni ili pohađaju školu na teritoriji Zlatiborskog ili Moravičkog okruga i koji dostave ispravno popunjen online prijavni obrazac, najkasnije do 2. oktobra 2022.

Do sada FECI je pohađalo oko 120 polaznika od koji je njih 24 upisalo/diplomiralo režiju, glumu, kameru, montažu i produkciju na filmskim akademijama. Filmovi snimljeni u okviru FECI ostvarili su zapažene rezultate – na 42. Reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije, 2013.godine, u Muzeju jugoslovenske kinoteke, kratkometražni igrani film Jovane Avramović „Ožiljak“ osvojio je dve nagrade – Gran pri i Nagradu za najbolji zvuk. Takođe, jedan od bivših polaznika FECI-ja, Matija Gluščević je i ko-reditelj filma „Da li ste videli ovu ženu?“ , koji je nedavno premijerno prikazan na 79. Venecijanskom festivalu u okviru takmičarskog programa „Nedelja kritike“ (reditelji: Dušan Zorić i Matija Gluščevića).

Program FECI 2022 je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, realizuje se uz saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i besplatan je za polaznike.

Više informacija o FECI 2022 možete pročitati na: www.film-art.org/feci .

Izvor: Filmart

Prethodni članakVozio “golf“ sa više od dva promila alkohola u krvi
Sledeći članakIzložba “Čija je mustra bečka?“ u Gradskoj biblioteci

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here