Pranjanci oterali geologe: Da u našoj zemlji ima dijamanata, nećemo da ih iskopavamo već da je obrađujemo

5
583

PRANJANI, GORNJI MILANOVAC – Nekoliko desetina meštana sela Pranjani kod Gornjeg Milanovca sprečili su geološka istraživanja u tom selu koja nisu bila prethodno najavljena.

Foto: GMinfo

Predsednica gornjomilanovačkog ekološkog uruženja „Suvoborska greda“ Ljiljana Bralović rekla je za agenciju Beta da su se u nedelju u popodnevnim satima pojavila dva geologa koji su nenajavljeno počeli iskopavanja na njivi njenog rođaka u selu Pranjani.

Kako je dodala, na pitanje tog rođaka za koga rade oni su pokazali rešenje Ministarstva rudarstva i energetike kojim je firmi „Jadar litijum doo“ odobreno geološko istraživanje.

Na naš komentar da ta firma ne postoji, oni su rekli da je firma promenila ime. Mi sumnjamo da su oni povezani sa firmom Rio Tinto. Pitali smo ih kako smeju bez dozvole da kopaju na našoj zemlji. Pozvali smo advokate i dobili savet da oni nemaju pravo da uđu na privatan posed, posle čega su oni otišli – rekla je Bralović.

Prema njenim rečima, geolozi su se nakon toga premestili na drugu njivu na brdu Glavaj gde su takođe počeli da vrše iskopavanja posle čega su se meštani sela Pranjani samoorganizovano okupili i oduzeli im sve uzorke koje su iskopali iz njihovih njiva a zatim ih oterali.

Sve što je na našoj zemlji je naše. Mi zemlju ne damo. Mi nećemo rudnike, hoćemo da se bavimo poljoprivredom. Da u našoj zemlji ima i dijamanata, mi nećemo da ih iskopavamo, hoćemo tu zemlju da obrađujemo – kazala je Bralović.

Ona je podsetila da su meštani Pranjana i pet okolnih sela pre dva i po meseca uputili peticiju Skupštini opštine Gornji Milanovac kojom su tražili da se hitno zabrane sva geološka istraživanja bora, litijuma i drugih metala na tom području.

Meštani su od opštinskih vlasti Gornjeg Milanovca tražili „urgentnu izmenu“ Prostornog plana kojom bi izričito bilo zabranjeno izvođenje svih geoloških radova i eventualna eksploatacija bora, litijuma i drugih metala, jer bi, prema njihovoj oceni, ti radovi i eksploatacija bili štetni po zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog sveta na području Pranjana.

Smatramo da bi istraživanja i eksploatacija teških metala imali nesagledive posledice po životnu sredinu, zdravlje i život meštana naše Mesne zajednice, a i šire. Tim istraživanjima bilo bi ugroženo i svih šest reka u ovom kraju – poručila je Bralović.

Kako je navela, inicijativu koja je predata lokalnim vlastima u Gornjem Milanovcu potpisalo je oko 50 odsto meštana i vlasnika zemljišta iz Pranjana i okolnih sela, a do danas nisu dobilli nikakav odgovor.

Izvor: Beta

Prethodni članakIvan Ičke Gligorijević, trener Poleta: Igramo za gol više, želimo plasman u viši rang
Sledeći članakDr Sretenović: Situacija u bolnici prevazilazi najcrnje slutnje, zdravstveni radnici pred pucanjem

5 KOMENTARA

 1. Svaki dan prolazim pored Glavaja, za Gojnu goru, kao da prolazim kroz divljinu. Niko decenijama tu nije privirio a sad de setili Glavaja. Sve politikanti.

  • Gospodo iz Gojne Gore i ti Dragane,lepo su vas podučili ovi vaši poslodavci iz sns-a kako da pišete!
   Da li je Glavaj pust ili ne to je pitanje za druge institucije,ovde se radi o ekologiji i opstanku Srbije… Bolje pusta divljina nego pustinja zbog rudnika!
   Sram da vas bude,zdravlje svoje dece bi prodali za nekoliko desetina evra po aru!

 2. Čuj oduzeli uzorke, materijal. E jesu hrabri. Pogotovo ta Bralovićka. Veze o svemu tome ona nema. A ljudi koji su tu poslati su obrazovani, pametni, kulturni i neće sa njima da se raspravljaju.

 3. Bahati seljaci, neznalice. A na Glavaju i oko njega nema 1o kuća. U njima niko ne živi. Nema žive duše. Ali šta da se radi. neznanje nam je u krvi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here