Pravila ponašanja tokom obeležavanja Dana žalosti

0
1454

Zbog tragičnog događaja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, u Srbiji je proglašena trodnevna žalost koja počinje danas, a u skladu sa Zakonom o obeležavanju dana žalosti, propisana su određena pravila.

Propisi o načinu obeležavanja dana žalosti nalažu da organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužni su da u vreme dana žalosti zastavu Republike Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

Kada je reč o medijskom informisanju, radiodifuzne organizacije dužne su da u svojim programima, uključujući i emisije namenjene inostranstvu, na dan proglašenja dana žalosti emituju odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja koju donosi nadležni organ Srbije ili telo koje on odredi.

Takođe dužne su da obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi Srbije ili tela koja ona odrede.

Umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, dužni su da emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti, kao i da usklade detaljnu programsku šemu u vreme dana žalosti.

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da na dan žalosti svoje listove odštampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

Dan žalosti u obrazovnim ustanovama obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se danu žalosti.

Kada je reč o ustanovama kulture, muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture obavezni su da svoje programe prilagode danu žalosti.

Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja onda i spuštanjem zastava međunarodnih sportskih organizacija na pola jarbola ili na pola koplja.

Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima. Propisane kazne za kršenje odredbi ovog Zakona za preduzetnike i pravna lica su od pet do 200.000 dinara, a za fizička lica od dve do 10.000 dinara.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakNastava redovna i u Medicinskoj školi, nema obustave rada
Sledeći članakZbog izvođenja radova izmenjen režim saobraćaja u Gornjem Milanovcu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here