Pre 82 godine prva osoba iz Čačka upoznala se sa košarkom, to je bila žena

0
1219

Piše: Miloš Timotijević, Zapisi sa Zapadne Morave

Iako je košarka nastala još 1891, ona je bila nepoznata igra na prostoru Srbije sve do završetka Prvog svetskog rata. Zapravo, košarka je i u Evropi postala popularnija zahvaljujući američkim vojnicima koji su došli u Francusku 1917. godine kako bi se borili protiv Nemačke.

Foto: Narodni muzej Čačak

Prva zvanična košarkaška utakmica odigrana je u Beogradu 1923, igra je postala popularna u par beogradskih gimnazija, ali nije se ima veći broj pristalica sve do druge polovine tridesetih godina 20. veka. Između ostalog i zbog činjenice da je bila previše „mlaka” sportska disciplina koja je preporučivana ženskoj deci.

Nije poznato kada se neko iz Čačka prvi put upoznao sa košarkom, kao igrač ili samo kao gledalac. To se verovatno desilo između dva svetska rata na nekom od jugoslovenskih univerziteta, ili možda i u inostarnstvu. Ono što je sigurno, studenti iz Čačka ovu novu igru nisu preneli u svoj rodni grad.

Prvi pisani podatak o nekoj osobi iz Čačka koja se pouzdano bavilo košarkom potiče tek iz 1940. godine. Naime, Ljubica Gavrilović, članica Sokola iz Čačka, pozvana je 28. aprila 1940. da pohađa tečaj za košarku u Sarajevu. Nije poznato da li je svoja znanja, makar na nivou teorije, prenela u Čačak, u kome se tada košarka još nije igrala.

Prvo jugoslovensko prvenstvo u košarci (u formi turnira) organizovao je Soko Kraljevine Jugoslavije od 28. do 30. septembra 1940. u naselju Borovo kod Vukovara, na terenima preduzeća „Bata”. Na takmičenju su učestvovale muške i ženske ekipe iz sedam sokolskih župa (Beograd, Karlovac, Osijek, Petrovgrad, Sarajevo, Sušak i Zagreb). Takmičilo se 170 sokola i sokolica u 15 ekipa. U najvećem broju takmičenja pobedili su Sokoli iz Zagreba koji su imali najkvalitetnije timove. Sokoli iz Čačka, koji su pripadali župi u Kragujevcu, nisu učestvovali na ovom takmičenju.

Prethodni članakU čačanskoj bolnici obavezno nošenje zaštitnih maski
Sledeći članakLančani sudar kod Tučkova na magistralnom putu Čačak – Požega

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here