Predloženo da se u školama uvede posebna prostorija za nedisciplinovane učenike

1
400

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov predložio je na sastanku sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem konkretne mere u cilju povećanja bezbednosti učenika i nastavnika u školama.

Kako je saopštio Forum, neke od predloženih mera su i one koje predviđaju suspendovanje učenika sa nastave do okončanja disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede zabrane obaveza učenika, kao i zabranu prelaska iz jedne u drugu školu tokom vaspitno-disciplinskog postupka.

Takođe, jedna od predloženih mera predviđa i uvođenje takozvane „study room“ za učenike koji svojim ponašanjem ometaju druge učenike u ostvarivanju zakonom zagarantovanog prava na obrazovanje.

Forum je istakao da problem rešavanja nasilja u društvu ne može biti rešen samo represivnim merama već je neophodna izmena celokupne društvene svesti, pa je na sastanku sa Šarčevićem predloženo i pokretanje kampanje kroz medije i društvene mreže u cilju promene svesti kod mladih.

Jedna od akcija koju Forum namerava u narednom periodu da pokrene odnosi se i na peticiju da se emitovanje rijaliti šou programa premesti u večernje termine, uz obavezu svim kablovskim operaterima da u toku emitovanja ovog programa uvedu mogućnost takozvane roditeljske zaštite.

Podsetimo, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je da će stupiti u štrajk upozorenja 8. novembra. Kako je najavljeno, tog dana časovi će biti obustavljeni od 12 do 13 časova. Prosvetari zahtevaju preduzimanje mera protiv nasilja u školama, uključujući i promenu zakonske regulative.

Ovaj zahtev iznosi se nakon što je u subotu isplivala priča o brutalnom vršnjačkom nasilju u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“. „Novosti“ su tada objavile razgovor sa Ivanom P., majkom Luke (12), koga su, kako kaže, „drugari“ hteli da bace sa trećeg sprata škole.

Izvor: Večernje novosti, FoNet

Prethodni članakKoncert Jelene Tomašević u Domu kulture
Sledeći članakPrivrednici razgovarali sa inspektorima, najviše ih muči predugo zatvaranje radnji

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here