Privrednici razgovarali sa inspektorima, najviše ih muči predugo zatvaranje radnji

0
609
Foto: MNA/Milioš Lukić

ČAČAK – Privrednici su danas imali mogućnost da razgovaraju sa inspektorima poreske, tržišne, radne, sanitarne i poljoprivredne inspekcije, i da u neformalnom okruženju diskutuju o problemima u svom poslovanju, kao i da dobiju pojašnjenja, savete i preporuke za poštovanje zakona i otklanjanje eventualnih propusta u radu, iz domena nadležnih inspekcija.

Dan otvorenih vrata sa inspektorima organizovala je Regionalna privredna komora Moravičkog i Raškog upravnog okruga Organizaciona jednica Čačak, u saradnji sa USAID Projektom saradnje za ekonomski razvoj i EU projektom Podrška Evropske unije poboljšanju poslovnog okruženja.

Zamenik direktora na Projektu saradnje za ekonomski razvoj koji finansira USAID, Dragana Stanojević, kaže da je ovo sedmi po redu skup koji ima za cilj da se poboljšaju uslovi poslovanja, ali i se obuče privrednici, šta su njihova prava i obaveze kada je reč o novom Zakonu o inspekcijskom nadzoru.

Taj zakon je doneo nekoliko bitnih novina za inspekcijski nadzor, s tim da su najvažniji prelazak na sistem procene rizika po kom bi trebalo da svaki privredni subjekat dobije ocenu toga koliko je rizičan i da na osnovu toga bude nadziran. To bi trebalo da pomogne samoj privredi, šta se od njih očekuje – objašnjava Stanojević.

Prema njenim rečima, jedan od ciljeva inspekcija jeste ekonomski rast i razvoj.

U tom smislu treba sankcionsati ozbiljne prekršaje, pomoći malim i srednjim preduzećima u smislu šta se od njih traži i da budu bolji, tačniji u ispunjavanju zahteva – istakla je Stanojević.

Stručni savetnik za inspekcijski nadzor Milan Stefanović, rekao je da projekat dosta dobro napreduje, kao i da je veliko interesovanje privrednika.

Privrendici imaju dosta pitanja, zakoni i propisi se menjaju, često ih interesuje poreska materija, PDV, fakture, da li poljoprivredno gazdinstvo izdaje fakture, zatim tu su i naknade zarada, sanitarno-higijenski uslovi, HASAP – naveo je on.

Na pitanje novinara da li je moguće rešiti problem predugog zatvaranja radnji od strane inspekcije, na šta se žale čačanski ugostitelji, Stefanović objašnjava da u pojedinim slučajevima takva odluka inspektora nije neophodna.

Smatramo da ne bi moralo uvek da dolazi do zabrane obavljanja delatnosti, ali kada je dokazan rad na crno to je opravdano. Međutim, kad je u pitanju neki formalni prekršaj ne vidimo potrenu da se ide ka tome. Kad je u pitanju bezbednost hrane u tim situacijama inspektor bi morao da zabrani rad – izjavio je Stefanović.

Generalni direktor Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga, Zvovko Tufegdžić, smatra da bi inspekcijska služba i privrednici trebalo da budu na istoj strani u smisli da ono što su zakonski propisi, inpekcijska služba prevede u delo.

Privrednici su se do sada na postupanje inspekcije žalili najve oko dužine zatvaranja objekata kad se napravi neki popust, ali smo imali i razumevanje u nekim slučajevima od strane inspekcije tamo gde je nemoguće obustaviti rad – zaključio je Tufegdžić.

Izvor: MNA

Prethodni članakPredloženo da se u školama uvede posebna prostorija za nedisciplinovane učenike
Sledeći članakVelimir Ilić: Opozicija da se ne femka, zajedno da izađemo na crtu Vučiću

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here