Predstavljen roman “Velelepota sekunde“ Nenada Gugla

0
831

ČAČAK – „Velelepota sekundeˮ, drugi roman Nenada Gugla, predstavljen je u okviru manifestacije „Štampana reč 2020ˮ u petak u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Disˮ.

Nenad Gugl je široj javnosti poznat kao autor veoma popularnog romana „Umro sam u petakˮ koji je imao čak šest izdanja, ali i kao vrstan govornik, predavač, tumač, a odnedavno i autor emisije „Bitˮ koja se bavi tačkama spajanja religije i književnosti. O novom delu inspirativnog naslova „Velelepota sekundeˮ govorili su profesor čačanske Gimnazije i književnik dr Vladimir Dimitrijević i autor Nenad Gugl, dok je prošle godine osnovanu izdavačku kuću „Bit izdavaštvoˮ predstavio njen urednik Hadži Dušan Milošević.

Nenad Gugl, rođeni Čačanin sa prebivalištem u Beogradu, u svom novom romanu piše o univerzalnim temama delimično koristeći istoriografske metafikcije u vidu istinitih i autentičnih likova. Životni put njegovog junaka Vitalea ispunjen je ambicijama, izazovima, iskušenjima, pokajanjima, iskupljenjima, pa samim tim i malim i velikim ličnim pobedama. Lik je inspirisan svetim Vitalijem, monahom koji je početkom sedmog veka u Aleksandriji spasavao bludnice tako što se pretvarao da je i sam bludnik sve dok se one pokajanjem nisu obratile Bogu.

„Velelepota sekundeˮ teži da prodre do najosetljivijih delova čovekove duše i učini čitaoca boljim i plemenitijim, o čemu je govorio prof. Dimitrijević.

Oba Guglova romana se bave preobražajem čoveka u jednom teškom, smutnom vremenu u kome je sam pojam čoveštva nestao sa vidika. Sa ova dva romana autor je pokušao da nam kaže da književnost konačno mora da se vrati sebi posle svih postmodernih eksperimenata koji su ovenčani brojnim nagradama, a koji su ironiju vrlo često pretvarali u puku banalnost – kazao je on.

Roman je podeljen u 11 poglavlja, a svako je propraćeno uvodnim putokazom koji čitaoca tematski i duhovno priprema za sadržaj nove glave. U naslovu svake glave čitalac otkriva jedno slovo akrostiha koji daje univerzalno pitanje o smislu života.

Obraćajući se publici, autor je najpre zahvalio Hadži Dušanu Miloševiću i Vladimiru Dimitrijeviću, koji su, kako je naveo, dali najveći doprinos romanu, a potom je govorio o naslovu i strukturi romana.

Ceo naš život izgrađen je od jedne čestice koja se zove sekunda. Ako smo svesni toga, možemo napraviti korak od sedam milja u našem razvoju. A velelepota se odnosi na nešto što je uzvišeno, na večnost, na Boga i znači da večnost može da bude u sekundi – objasnio je Gugl.

Autor na jednom mestu citira Kafku i kaže: „Knjiga treba da bude sekira za zaleđeno more u nama.ˮ Voditelj programa Tijana Bežanić je uporedila smisao Kafkinih reči sa viđenjem Enesa Halilovića da „poezija ima ulogu da otvara rane, ne da ih zatvaraˮ zaključivši da reči, misli i poruke mogu biti toliko snažne da poništavaju mir i duhovnu ravnotežu kod čitaoca, ali ga naposletku mogu odvesti u stanje prihvatanja neke neminovnosti ili novog konstruktivnijeg stanovište života. U tom slučaju književno delo je uspešno obavilo svoj zadatak, što sudeći po interesovanju publike, „Velelepota sekundeˮ sigurno jeste.

Izvor: Gradska biblioteka Čačak

Prethodni članakInfektolog Delić: Zastrašujuće je da se lekari protive vakcinaciji
Sledeći članakŽeljko Žil Kovačević: Čast i obraz su bitniji od toga da li će nas izbaciti iz lige

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here