Predstavljena knjiga “Granice“ Bratislava Bežanića

0
279

ČAČAK – U okviru ciklusa “Podrška je važna“, u punom dvorištu Gradske biblioteke Čačak u petak, 5. avgusta, predstavljen je još jedan književni prvenac ‒ zbirka poezije “Granice“, autora Bratislava Bežanića.

“Podrška je važna“ je ciklus Biblioteke koji afirmiše manje poznate zavičajne umetnike i na taj način pruža mogućnost da se njihov pesnički izraz čuje i predstavi čačanskoj publici. O zbirci su, pored autora, govorili pesnikinja Ivana Pajić i profesor Miodrag Danilović.

Bratislav Bežanić je rođen u Čačku, gde živi i radi, po obrazovanju je profesor ruskog jezika i književnosti. Piše pesme i priče, govori tečno ruski i španski jezik. Bavi se i prevodilačkim radom. Prevode ruskih autora objavljivao je u časopisima “Lipar“, “Koraci“, “Art 032“, a na španski jezik je prevodio stihove Vaska Pope koji su objavljeni u elektronskom časopisu “Esto ne es una revista“, u prevodu “Ovo nije časopis“.

Bežanić je istakao da je zbirka “Granice“ podeljena u pet ciklusa i da su pesme objavljenje u njoj nastajale još od studentskih dana. On je govorio i o samopreispitivanju, svrsi poetskog stvaranja i pesničkim granicama. Takođe, Bratislav Bežanić je posvetio pažnju i lajt-motivu brisanog prostora, što je posebno ilustrovao kazivanjem vlastitih pesama. “Granice“ je njegova prva objavljena knjiga, u izdanju “Grafoprinta“ iz Gornjeg Milanovca. O grafičkom rešenju, crtežu na koricama i vizuelnom dojmu koji bogato ilustruje pesme govorila je pesnikinja Ivana Pajić, inače lektor i korektor ove zbirke.

Miodrag Danilović, profesor umetnosti u Umetničkoj školi u Čačku je demistifikovao glavne teme i motive iz zbirke, posebno ukazujući na igru reči koja je vezana za prezime autora i naslov zbirke.

Interesantno je i posebno zanimljivo za analizu da neko ko se preziva Bežanić je zapravo napisao knjigu sa naslovom “Granice“ i da te granice nisu samo fizičke, već pre svega unutarnje i da su pesme u njoj možda i odgonetka kako se kretati u okviru vlastitih granica ili kako ih prevazići – kazao je Danilović.

Potom je pročitao i pesmu “Stanje stvari“ i kroz vrlo zanimljivu analizu publici preporučio šta bi ovog leta mogli pročitati.

Pred kraj programa autor je pročitao pesmu “Ruke“, koja je pobrala posebne simpatije publike. A kao iznenađenje na kraju Bežanić je najavio da je iz štampe upravo izašla i njegova prva knjiga kratkih priča “Mape zaumlja“.

Za muzički deo programa bila je zadužena Mina Milošević, dok je pesničko veče veoma nadahnuto vodila bibliotekar Dušica Brković.

Izvor: Gradska biblioteka Čačak

Prethodni članakU Srbiji ove godine u partnerskom i porodičnom nasilju ubijeno 20 žena
Sledeći članakMihajlović: Veoma je važno da struja poskupi

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here