Predstavljena monografija o manastiru Vaznesenje (FOTO)

0
565

ČAČAK – U Čačku je večeras predstavljena monografija o manastiru Vaznesenju iz Ovčarsko-kablarske klisure, čiji je inicijator arhimandrit Timotej, iguman manastira.

Foto: MNA/Miloš Lukić

U prethodnih nekoliko godina, grafički dizajner Jelena Kužetić i Aleksandar Perković su prikupljali materijal o manastiru, vršili njegov odabir i uradili dizajn.

Najobimnija građa o manastiru je pronađena u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.

Manastir Vaznesenje podignut je na severnim padinama Ovčara, a zbog svog položaja u klisuri nije dostupan pogledima putnika koji prolaze ovim područjem.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Može se samo pretpostaviti da je manastir izgrađen na temeljima stare manastirske crkve, ali o tome nema preciznijih podataka.

Prvi pisani trag je iz 1525. godine gde se pominje u turskom popisu stanovništva i sela.

To znači da je manastir postojao početkom 16. veka, a da datira iz ranijeg perioda. Ne zna se ko je ktitor i kada je podignut.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Manastir je najverovatnije stradao, kao i većina drugih svetinja u klisuri, za vreme Velike seobe 1690. godine.

Nakon više neuspešnih pokušaja obnavljanja, tek je tridesetih godina 20. veka, episkop Nikolaj Velimirović krenuo u obnovu ovog manastira.

Manastir je do 2012. godine bio ženski, kada je preimenovan u muški, blagoslovom blaženopočivšeg Episkopa žičkog Hrizostoma.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Promociju monografije “Manastir Sveto Vaznesenje”, u okviru manifestacije “Štampana reč 2019”, organizovali su Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis” i Udruženje Irmos.

Finansijska sredstva za pripremu i štampanje monografije je obezbedio grad Čačak.

U programu su učestvovali priređivač monografije Jelena Kužetić, profesor književnosti dr Vladimir Dimitrijević, iguman manastira Vaznesenja arhimandrit Timotej, kao i beogradski muzički sastav Čalgija koji je izveo stare srpske pesame.

Izvor: MNA

Prethodni članakDveri iz Čačka krenule u stranačku kampanju “Oslobođenje“, ključna tema – migranti
Sledeći članakOvako će izgledati promocija čačanskog turizma na 42. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here