Preduzetnici: Mali biznisi preopterećeni nametima, poreski sistem što pre reformisati

10
1371
Foto: Shutterstock

Uz poljoprivredu, preduzetništvo je najvažniji pokretač naše ekonomije, ali u praksi se tako ne tretira. Zato su potrebne ozbiljne izmene uslova poslovanja, korenita reforma poreskog sistema koja trenutno guši početnike u poslovanju i one koji imaju male porodične biznise jer su preopterećeni nametima i nepotrebnim administrativno-birokratskim procedurama.

Tako smatraju u Udruženju Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, dodajući da se zato poreski sistem mora što pre reformisati, jer je neshvatljivo da se, recimo, male zarade oporezuju sa različitim nametima.

  • Sistem nije pravedan, progresivan i sveobuhvatan. Više se ubira porez od malih i mikro preduzeća, a tamo gde bi trebalo često se i ne naplaćuje – navode.

Oni podsećaju da su uslovi poslovanja za domaće preduzetništvo trenutno loši.

  • Mali biznisi su preopterećeni nametima, represivnom kaznenom regulativom, zastarelim poreskim sistemom. Ugroženi su i zbog neprofesionalne usluge od strane državnog aparata i nelojalne konkurencije – nabrajaju u udruženju.

I istraživanje EY Preduzetnički barometar 2023 koje je revizorsko-konsultantska kompanija EY sprovela među više od sto brzorastućih preduzetnika u Srbiji, uz podršku Ministarstva privrede, pokazalo je da oko 47% preduzetnika smatra da su uslovi poslovanja 2023. u Srbiji bili nepovoljni.

To je više nego godinu dana pre, kada se tako izjasnilo 39% preduzetnika. Kako je navedeno u analizi samo 27% ispitanih je bilo zadovoljno trendovima koji su uslovljavali njihovo poslovanje u Srbiji. Istraživanje je pokazalo i da je 90 odsto ispitanih preduzetnika ocenilo da se geopolitičke nestabilnosti uticale na njihovo poslovanje, a od faktora koji su najviše uticali na rast troškova poslovanja, 82% preduzetnika navelo je da su to zarade zaposlenih, a njih 53% da je to inflacija.

Izvor: Politika

Prethodni članakU sredu počinje prodaja ulaznica za utakmicu Borac – Partizan, poznata i cena
Sledeći članakCarinici iz Milanovca otkrili BMV sakriven ispod cerade kamiona

10 KOMENTARA

  1. Ja ipak mislim da Mukro preduzeca pogorovo onaj ko sam radi TREBA da mu se ukinu oni silni nameti za nezaposlene za ovo za ono.Kad se sve skupi izadje vise Nego za pio

  2. Zakon o porezu na dohodak treba izmeniti. Treba povećati limit za paušalno oporezivanje i limit za prelazak u sistemu PDV-A. Kako svake godine povećavaju osnovice za porez i doprinose tako bi bilo realno da se povećavaju i granice za paušalce i za ulazak u PDV. Malim preduzećima i preduzetnicima inspekcije su non stop za vratom, ne daju im da dišu, zatvaraju i kažnjavaju a u velikim firmama ne smeju ni na vratima da se pojave. Firme se prodaju sa velikim obavezama nekim likovima u Beogradu koji kad kupe takvu firmu ( to jest ne kupuju nego prethodni vlasnik plati da se otarasi svoje firme sa velikim dugovima) gde novi vlasnik ništa ne plaća niti predaje završni račun niti podnosi PDV prijavu. Šta rade poreski inspektori? Da li oni ne smeju da kontrolišu takve firme? Da reklo bi se ali zato mogu slobodno da vršljaju kod sitnih preduzetnika. Ko štiti mali biznis?

  3. Pod hitno podici limite za pausalce i ulazak u pdv. Godinama nisu povecavani i menjani, a inflacija ih je potpuno pojela. Takodje, smanjiti pdv na usluge sa 20 na 10%, narocito u delatnostima gde nemate povrat pdv-a ili je on minimalan.

  4. O kojim nametima je rec? Preduzetnik pausalac svu dobit moze da podigne bez placanja poreza (6 miliona godisnje), ne mora ni knjigovodju da ima i jedini „namet“ su mu porez i doprinosi na plate zaposlenih ukoliko ih ima. Kod DOO je razlika sto zarada ide preduzecu, godisnji porez na dobit je 15%. Dobit moze da se podigne uz placanje poreza od 15% ili kroz platu. I opet porezi i doprinosi na zarade zaposlenih ako ih ima. To sto neko misli da su plate nameti, a ima potrebu za zaposlenima, i to sto misli da su doprinosi za zdravstveno i penziono nameti, a zeli penziju i besplatno lecenje, to nije normalno.

    • Koliko zaposlenih sa prosečnom zaradom u Srbiji moze da ima preduzetnik pausalac, ako je limit 6.000.000 dinara i nije promenjen od kako je kokoška snela prvo jaje. Shvatas li koliko je to malo i koliko je ogranicavajuce za razvoj? Bukvalno 3 zaposlena na prosecnoj zaradi maksimalno mozes da imas kao pausslac. Obesmišljen je pojam paušalca kao i limit za ulazak u pdv od 8.000.000 jer je inflacija debelo pojela te iznose. I bas taj pdv nigde nisi pomenuo kao namet, a on je npr kod usluga nesto sto ne moze da se vrati nikako.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here