Primetno manje ptica u rejonu jezera Međuvršje

2
510

ČAČAK – Prema podacima Društva za proučavanje ptica Srbije, do sada je na zimskom popisu ptica u Srbiji zabeleženo više od 90 vrsta ptica vodenih staništa, a tokom najhladnijih meseci u našoj zemlji ih je do 400.000.

U Čačku se godinama prati brojno stanje ptica u zimskom periodu.

Čačanski volonteri su ovog januara prešli više od 200 kilometara, od Požege do Stalaća, pratili su brojnost ptica i njihovo kretanje. Dok ih u nekim oblastima sada ima manje, druga područja beleže porast broja ptica.

Na nekim područjima, ispod Kraljeva, Trstenik, ka Kruševcu, je za divno čudo bilo mnogo više ptica iako se gradi autoput. Naša je analiza da ta izgradnja autoputa nije uticala na brojnost ptica – rekao je Zoran Rajičić iz udruženja “Sove na oprezu“.

Na jezeru Međuvršje najzastupljenije ptice su mali gnjurac, liska, krdže, patke gluvare, siva čaplja, velika bela čaplja, veliki vranci…

One su stanarice, ali se dešava da neke patke koje ređe viđamo, da smo ih viđali ove godine. Imali smo lastavku, riđoglavu patku, i patku kašikaru a jedan od najinteresantnijih nalaza smo imali na akumulaciji Gruža a to je mali ronac – kaže Rajičić.

Ovčarsko-kablarska klisura je područje od međunarodnog značaja za ptice, posebno zaštićeno, gde je lov zabranjen.

To je idealno područje za mnoge vrste ptica, možemo da budemo ponosni na to jezero koje obiluje… Ove godine smo imali oko 1.080 ptica, a moram da kažem da smo prošle godine imali oko 2.000 ptica na jezeru, primetno manje ali bilo je dosta različitih vrsta – ispričao je Rajičić.

Izašlo je i drugo dopunjeno izdanje knjige “Ptice Čačka i okoline“, gde su opisane brojne vrste ptica i gde se može videti tabelarni pregled kretanja brojnosti ptica vodenih staništa od 2012. godine.

Kada je reč o ugroženosti staništa ptica, Rajičić kaže da divlje deponije i seča stabala utiču na smanjeni broj ptica, uz klimatske promene na globalnom nivou kao i krivolov.

Izvor: RTS

Prethodni članakKoja je razlika između oznaka “upotrebljivo do“ i “najbolje upotrebiti do“?
Sledeći članakČačanin i Ivanjičanka preminuli od posledica kovid infekcije

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here