Profesor Sazdanović: Obaveza ginekologa je da preporuči vakcinu, van ordinacije može da ima svoje mišljenje

0
317

Profesor Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, izjavio je da će prvi ginekolog akušer koji bude dobio prijavu jer nije preporučio vakcinaciju i izazvao bolest sa smrtnim ishodom, opametiti sve ostale lekare da to učine.

On je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da pre svake priče treba razjasniti nekoliko činjenica.

Da, virus postoji, mnogi još negiraju da postoji. Ako sad nije jasno, kad će biti jasno. Da, virus ubija, pogotovo rizične grupe, što su i trudnice. Treća stvar: da, postoji vakcina koja brani od najtežih oblika. Četvrto: ne, niko nije umro od vakcine protiv kovida. To ne postoji. Da to raščistimo – istakao je Sazdanović.

Podseća da je krajem marta – početkom aprila udruženje ginekologa u Srbiji, na preporuku SZO i drugih svetskih organizacija, dalo preporuku o vakcinaciji trudnica.

Stvar je jednostavna, nećemo samo da pričamo o trudnicama, nego o svima. Zakonska obaveza u primarnoj zaštiti izabranih lekara je – da li se radi o starijima, deci, trudnicama – da prate preporuke i preporuče vakcinaciju. Ako to ne urade, snosiće krivičnu i materijalnu odgovornost za nešto što su učinili ili nisu. Samo ih podsećam, oni znaju svoje obaveze. O etičnosti i Hipokratu ne želim da govorim – naglašava Sazdanović.

Ističe da struka mora da se uozbilji i da „na radnom mestu mora da poštuje ono što je država propisala“.

Možete imati mišljenje svoje, ali van radnog mesta. Ovde je reč o odgovornosti – smatra državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Ponavlja da je izabrani lekar onaj kome pacijent veruje dodajući da oni imaju zakonsku obavezu da preporuče, a da je na pacijentu da li će preporuku prihvatiti.

Ovaj virus je u ovom talasu napao trudnice. Šta mislite, da virus mutira, a veoma je mutagen, i napadne dečju populaciju, školsku? Šta ako u nekom talasu budemo imali vesti o deci koja nisu zaštićena a preminula? – upitao je Sazdanović.

Istakao je da „prvi ginekolog akušer koji bude dobio prijavu jer nije preporučio vakcinaciju i izazvao bolest sa smrtnim ishodom opametiće sve ostale lekare da to učine“.

Poruka je jasna: radite svoj posao profesionalno, vaš posao je da preporučite vakcinu, a lično mišljenje je da li verujete ili ne – naveo je državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Izvor: RTS

Prethodni članakUdruženje “Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac“: Spasimo Milanovac od katastrofe!
Sledeći članakSa analize stigli rezultati 603 uzorka iz Moravičkog okruga, u Čačku i dalje trocifren broj novozaraženih

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here