Profesori iz Kine i Zapadnog Balkana razmenjuju iskustva na Fakultetu tehničkih nauka

0
216

ČAČAK – U naredna četiri dana na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Čačku, profesori iz Kine i regiona Zapadnog Balkana razmeniće naučno istraživačke rezultate i iskustva, u okviru međunarodne naučna konferencija posvećene savremenom računarstvu.

Dekan FTN Danijela Milošević, izjavila je da se konferencija sporvodu u saradnji sa 15 univerziteta širom Kine.

Konferencija se odnosi na primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u svrhu održivog razvoja, inteligentne podrške za pametne gradove, senzorske mreže – objasnila je ona.

Prema njenim rečima, Srbije poslednjih godina ima pojačanu saradnju sa Kinom, tako da je veliki broj poziva otvoren i konkursa koji će se sprovoditi sa učnicima iz Kine.

Ono što sada možemo da prepoznamo kao naučna dostignuća koja su tamo realizovana je na svetskom nivou i nama je to od velikog značaja. Naučnici iz Kine vole da rade i sarađuju sa nama, što je svakako jedan veliki plus – navela je Milošević.

Zu Kiaohong sa Univerziteta Vuha, kaže da Kina i Srbija ostvaruju širok spektar saradnje na mnogim frontovima.

U poslednje vreme, inicijativa ‘Pojas i put’ podiže ovu saradnju na sasvim nov nivo. Predsednik Si je naglasio da bi projekat ‘Pojas i put’ trebalo da bude usko povezan sa Srpskom državnom IT infrastrukturom. Na primer, Fakultet tehničkih nauka sarađuje sa Univerzitetom iz Pekinga na evropskom projektu mobilnosti. Prijateljstvo između Kine i Srbije ima dugu istoriju – rekla je ona.

Srbija je jedina zemlja u Evropi, kaže ona, koja kineskim studentima omogućava putovanje bez vize.

To prestavlja olakšice za obe strane u negovanju jakih i efikasnih saradnji. Kako bi se ojačala razmena ideja i inovacija, Međunarodna akademska koneferencija u oblasti široke primene informacionih tehnologija 2019. održana je u Srbiji, u Čačku. Želela bih da se zahvalim Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, gospođi Danijeli Milošević i gospodinu Vladimiru Mladenoviću na velikom naporu koji su uložili u pripreme za Konferenciju. Konferenciji želim veliki uspeh, a narodu Srbije i Kine večno prijateljstvo – zaključila je Kiaohong.

Izvor: MNA

Prethodni članakDejan Čuri Vukosavljević: Imao sam sreću da mi košarkaški uzor Mirza Delibašić bude trener
Sledeći članakIstraživanje “Faktor plusa“: SNS ubedljiv, SzS drugi; Ozbiljan potencijal DS u građanskom bloku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here