Istraživanje “Faktor plusa“: SNS ubedljiv, SzS drugi; Ozbiljan potencijal DS u građanskom bloku

0
858

„Srpska napredna stranka stabilno je iznad 50 procenata, a kako je teško toliku prednost održati i na republici i na lokalu, imamo utisak intenzivne kampanje.“

Ovako poslednje, julsko istraživanje javnog mnjenja o rejtingu političkih stranaka komentariše Vladimir Pejić, direktor agencije „Faktor plus“. Da se izbori održavaju u nedelju, SNS bi po istom osvojio 52,3 odsto glasova. Na drugom mestu po popularnosti je Savez za Srbiju koji bi imao 11,2 odsto, pa slede socijalisti sa 9,5 procenata odnosno Pokret slobodnih građana sa 5,3. Pejić kaže da poslednjih nekoliko meseci nema značajnijih promena kada je reč o rejtinzima.

SNS ima ubedljiv rejting, stabilan procenat koji varira plus-minus jedan procenat, što na tako veliki rezultat ne znači ništa. Primetno je da su naprednjaci vrlo aktivni na terenu i kada nema izbora i kampanje. Taj njihov rezultat teško je održati, ali im polazi za rukom – navodi Pejić.

U poslednjih nekoliko istraživanja Savez za Srbiju se kreće na oko 11 procenata.

Kod nekih drugih istraživača stoje malo bolje, kod nekih malo lošije. Ovo će biti prvi put da izlaze na izbore pa ćemo videti koliko su rezultati relevantni. Imaju nedefinisanu politiku, a sa profilisanjem i partija koje ga čine i samog SzS moći ćemo sa većom sigurnošću da kažemo da je to taj rezultat – ističe on.

Kada je reč o Socijalističkoj partiji Srbije, ona je stabilna.

PSG posle pada koji je zabeležio polovinom prošle godine, dolaskom Sergeja Trifunovića se stabilizovao i prebacuje cenzus.

Posle početnog uzleta i naglog skoka, prošlo je već dosta vremena, pa možemo sa sigurnošću da kažemo da rezultat od 5,3 odsto nešto znači. Za razliku od SzS, Pokret je isprofilisan, ali još čekamo da vidimo kakvu će politiku ponuditi – ističe Pejić.

Iako se mnogi čude da PUPS ima redovno oko tri procenta podrške, Pejić kaže da to nije slučajno.

SPAS Aleksandra Šapića je na 3,5 odsto, uz, kako Pejić kaže, tendenciju rasta, dok je DSS na 2,9 odsto.

DSS se revitalizovao pričom o eventualnoj saradnji sa Šapićem. Desni deo biračkog tela je uvek između 10 i 15 odsto – ističe Pejić.

U poslednjem istraživanju „Faktor plus“ napravio je i ideološku podelu, pa su u okviru opozicije spojili DS, PSG, Novu stranku i druge građanske pokrete na jednu stranu, a na drugoj su ostavili SSP, Narodnu stranku i Dveri. Prva kolona osvojila bi 8,3 odsto, a druga 8,4.

Hteli smo da vidimo koliko je građanski opredeljenih birača. Tu smo pobrojali sve one koji bi, primera radi, otišli u Borču da brane Đuru pekara, koji su izričito za EU i za suočavanje s prošlošću. Rezultat od 8,3 odsto ne znači da DS ima tri procenta trenutno, već da bi neki glasači prešli na tu stranu zato što iz nekog razloga neće da glasaju za SzS – navodi Pejić i objašnjava da LSV i LDP nisu u građanskom bloku, pošto bi možda odbili neki deo birača.

Ideološkim spajanjem Šapićevog SPAS-a i DSS-a ta koalicija bi izvesno prešla cenzus i po nalazima „Faktora“ bi osvojila 6,4 odsto, što je otprilike prost zbir njihovih pojedinačnih rejtinga.

Da se izbori održavaju u nedelju, na njih bi izašlo 48 odsto birača, 33 odsto kaže da ne bi, dok 19 procenata nema stav.

Ovo je uobičajena izlaznost u periodu kada izbori i izborna kampanja nisu blizu – zaključuje Vladimir Pejić.

Istraživanje je rađeno telefonski od 29. jula do 1. avgusta na uzorku od hiljadu ispitanika.

Izvor: Blic

Prethodni članakProfesori iz Kine i Zapadnog Balkana razmenjuju iskustva na Fakultetu tehničkih nauka
Sledeći članakLeto u atrijumu Doma kulture: Koncert trija “Poko Rubato“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here