“ProGlas“ predstavio minimalne uslove za održavanje novih izbora i izlazak iz političke krize

1
225
Foto: Medija centar

Potpisnici inicijative ProGlas predstavili su danas „minimalne“ uslove za održavanje novih izbora i „izlazak iz duboke političke krize“ koji između ostalog, podrazumevaju reviziju i sastavljanje tačnog biračkog spiska i obezbeđivanje medijskog pluralizma prevashodno na Javnom servisu i „neselektivne“ pravne i političke odgovornosti za „izborni inženjering“ 17. decembra.

Među uslovima koje su potpisnici Proglasa simbolično predstavili na Dan državnosti Srbije – Sretenje, su i održavanje svih preostalih lokalnih izbora u isto vreme, zatim da u svakom narednom izbornom ciklusu podrška kandidaturi u vidu potpisa građana mora biti javnobeležnički, odnosno sudski overena kao i da nazivi izbornih lista ne smeju sadržati imena onih lica koji nisu kandidati.

Kako je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru rekao sudija Miodrag Majić, bez ispunjavanja tih uslova svaki naredni izbori bili bi besmisleni a bilo kakvo formiranje vlasti na različitim nivoima „nelegitimno“.

  • Dve ključne reči su minimalni uslovi i odgovornost, odgovornost za ovo što se dogodilo 17. decembra. Bez tih ključnih reči nećemo moći da idemo dalje jer će se pre ili kasnije ovakve stvari ponavljati – rekao je Majić.

Ocenio je da Srbija slavu državnost pozivajući se na Sretenjski ustav iz 1835. godine kao jedan od prvih modernih ustava u Evropi tog vremena kojim je uspostavljena vladavina prava, a da se dva veka kasnije „pitamo imamo li uopšte ustavnost, institucije, poslednje tragove onoga što se zove demokratska država“.

  • Izbori od 17. decembra, sad je to izvesno jer su potvrdili relevantni domaći i međunarodni posmatrači, pokazali su duboku zarobljenost ovdašnjih institucija, a prepoznat je još jedan momenat, pored nečinjenja institucija i aktivna uključenost značajnog dela državnog aparata u izbornim mahinacijama – rekao je Majić.

Profesor Univerziteta u Beogradu Miodrag Jovanović ocenio je da održavanje novih izbora u postojećim uslovima, nema smisla.

  • Najvažnija promena tiče se revizije i sastavljanja tačnog biračkog spiska, da nezavisna komisija sastavljena od domaćih i međunarodnih eksperata sprovede reviziju spiska u skladu sa preporukama ODIHR i da neodložno pristupi sastavljanju tačnog spiska i obezbeđivanju mehanizama koji garantuju njegov integritet – rekao je Jovanović.

On je dodao da je jedan od zahteva ProGlasa da u svakom narednom izbornom ciklusu podrška kandidaturi u vidu potpisa građana bude javnobeležnički, odnosno sudski overena.

  • Ovi konkretni predlozi su posledica dešavanja 17. decembra kad smo doživeli da se na brutalan način falsifikuju potpisi za kandidature pojedinim izbornim listama. Zahtevamo i da u svim izbornim postupcima nazivi lista ne smeju sadržati imena lica koja nisu u statusu kandidata – rekao je Jovanović.

Po njegovim rečima, neophodno je i hitno donošenje mera kako bi se obezbedio „minimum jednakosti“ medijske zastupljenosti različitih opcija i izveštavanja o njima, posebno na Javnom servisu.

  • Poslednji uslov tiče se uspostavljanja pravovremene i neselektivne odgovornosti za kršenje zakona u prethodnom i narednim izbornim postupcima – dodao je Jovanović.

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović ocenila je da postoji dovoljno dokaza za procesuiranje neregularnosti na izborima 17. decembra.

  • Osamdeset odsto stvari koje su prijavljivane su lako i jednostavno dokazive i brzo proverljive. Ko je overavao nečije potpise, a nisu potpisi tih građana, može se proveriti za jedan dan. Kao građani imamo pravo da zahtevamo da dobijemo odgovore na ta pitanja – kazala je Savović.

Profesorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kazala je da građani ne treba da pristanu na stanje u kom kako je rekla, nema posledica za nečasna ili nezakonita dela.

  • Imamo okolnosti da se danas podstiče krađa, takav način razmišljanja otelotvoren je u izrazu ‘pa šta’ koji čujemo često. Zloupotreba građana zarad interesa jedne grupe, dozvoljena krađa i reč koja nema nikakvu vrednost dovode nas u situaciju da ne smemo da pristanemo na ono što nam se desilo – rekla je bivša rektorka.

Pisac i izdavač Gojko Božović najavio je da će potpisnici ProGlasa u narednim periodu nastojati da „u suženim medijskim okolnostima“ prošire glas o uslovima za održavanje novih izbora.

  • Razgovaraćemo sa građanima, organizovaćemo tribine, nastojaćemo da dođemo do što šireg kruga ljudi. Organizovaćemo aktivnosti koje će uključivati i proteste – rekao je Božović i najavio za naredne dane „masovnu akciju“ kojom će ukazati na kako je rekao, nedostatak medijskog pluralizma u Srbiji.

Izvor: Beta

Prethodni članakMićić: Zasluženo smo u polufinalu Kupa
Sledeći članakVelike gužve na “Milošu Velikom“, na naplatnim rampama u Preljini i Pakovraću čeka se i do sat

1 KOMENTAR

  1. Imam predlog. Na izbore ne treba da izlazi niko vise sem „Proglas“. I da glasaju samo njihovi simpatizeri. Ko je „Za“ neka komentarise.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here