Promenjena pravila za javne nabavke, cena više nije presudna za pobedu na tenderu

1
627

Od početka godine cena više ne može biti glavni kriterijum prilikom izbora ponuđača u javnim nabavkama. Uz cenu, ponuđači će morati da ponude i kvalitet, ali i dokaze da proizvod ispunjava ekološke standarde, poput manje potrošnje struje. Cilj je da se popravi stanje u toj oblasti.

Svaki sedmi dinar kroz javne nabavke u lokalnim samoupravama nije u potpunosti potrošen u skladu sa zakonom. Kod javnih preduzeća statistika je još lošija. Svaka od faza sprovođenja javnih nabavki može biti sporna.

  • To je da se nabavlja a da se ne planira, ili se planira ali se ne sprovodi postupak, ili se provodi postupak ali sa greškama, sa neprimenjivanjem zakona do kraja – objašnjava predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović.

Za početak, naručiocima je dozvoljeno da 10 odsto od ukupno naručene robe bude ekološko. Ali to će važiti samo u periodu prilagođavanja.

Prema pravilniku Kancelarije za javne nabavke, ispunjavanje zelenih standarda je obavezno za fotokopir aparat, računarsku opremu, štampače, klima uređaje i sredstva za čišćenje.

Pored toga, za arhitektonske i inženjerske usluge, razvoj softvera, prevodilačke i savetodavne usluge uveden je i kriterijum kvaliteta.

  • Mi smo preporučivali temeljno istraživanje tržišta. Na osnovu toga oni mogu da utvrde koji ponuđači zaista poseduju određene sertifikate, a u skladu sa tim oni će propisati da li u okviru tehničke specifikacije ili čak u kriterijumu za dodelu ugovora da odrede na koji način će meriti. A to može biti neki sertifikat a mogu biti reference na osnovu iskustva drugih subjekata – kaže Nikola Komšić iz NALED-a.

Jedan od problema je i mali odziv firmi. U proseku su to dve i po ponude, a kod više od polovine javnih nabavki prijavi se samo jedan ponuđač. To može da se promeni i time poveća konkurencija među ponuđačima.

  • Imamo vrlo kratke rokove, što onemogućava manjim firmama da se uključe u taj proces. Imamo naravno i ono što ljudi čuju iz medija o nekom određenom broju afera koje se javljaju u javnim nabavkama, to ih prosto demotiviše jer misle da postoji neko ko je favorizovan u procesu javnih nabavki – ističe Andrija Mladenović iz Centra za evropske politike.

Na portalu javnih nabavki dostupno je dosta informacija, ali je informacija više, uvek dobrodošla. Preporuka je i da građani prate portal i tako kontrolišu javne nabavke koje ih se direktno tiču, ali i povećanje konkurentnosti posebno kroz sistem kvaliteta.

Izvor: RTS

Prethodni članakŽele slavio u Lazarevcu
Sledeći članakMijatović: U porazu smo dobili Talića i Manojlovića

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here