Promovisana knjiga “Dečaci sa Morave“, o pionirima čačanskog rokenrola

0
504

ČAČAK – O muzičarima koji su potekli iz grada na reci Moravi i koji su obeležili muzičku scenu bivše Jugoslavije, napisana je knjiga koja je u sredu uveče predstavljena u Čačku.

Nije bilo važno da li će svirati na igrankama u Gimnaziji ili na Želovom, u parku ili u Ciganmali, na bini ili na tavanu. Muzika bila najvažnija. A rokenrol se u Čačku pre više od pola veka svirao glasno i prepoznatljivo.

To je taj zvuk čačanske rok škole. Pesme svi znaju klasično, hitovi svojevremeno, ali ne na taj način. To je zvuk Čačka – navodi Raško Marinković Kari.

Taj zvuk iz grada na Moravi protkan je u istoriji rokenrola. Bora Đorđević, Radomir Mihailović, Zoran Radosavljević, Bata Sokić, Zoran Branković, Ljubinko Milošević, nastavili su karijeru u „Ribljoj čorbi“, „Smaku“, „Galiji“, „Suncokretu“, „Vatri“, „Krvnoj grupi“.

I dalje smo vrlo aktivni. I dalje je ljubav prema muzici ogromna i dalje imamo želju da se dokazujemo, da stvaramo, prema tome svi dečaci i dalje drže gitaru i veruju u neke nove tonove – objašnjava Zoran Branković, muzičar i autor knjige “Dečaci sa Morave“.

Knjiga o dečacima sa Morave ipak ne govori samo o vrsnim muzičarima koji su ostavili trag na jugoslovenskoj sceni. Uz njihove uspomene ređaju se slike koje svedoče o životu mladih u Čačku 60-tih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Kako su se oblačili, kakav su odnos imali prema profesorima, direktorima, ali istovremeno kakav je bunt tada počeo kada su prvi počeli da nose dugačku kosu, široke pantalone, šimi cipele, a devojke kratke haljine – ističe Lela Pavlović iz Međuopštinskog istorijskog arhiva.

Predstavljanje knjige o sećanjima na mladost jedinstvenih muzičara okupila je stare prijatelje, a Čačane podsetila na istoriju grada rokenrola dužu više od pola veka.

Izvor: RTS

Prethodni članakBorac trijumfovao na vrućem gostovanju u Tuzli (FOTO)
Sledeći članakPrvi samostalni koncert Ethno Jazz Orchestra u Čačku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here