Prosečna plata u Čačku 9.000 dinara niža od republičkog proseka

15
961

ČAČAK – Prosečna avgustovska zarada bez poreza i doprinosa u Srbiji iznosila je 64.639 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku. To je smanjenje od 92 dinara u odnosu na prosek iz jula koji je iznosio 64.731 dinar.

Zarada u Čačku niža je od aktuelnog republičkog proseka za 9.021 dinar i iznosi 55.618 dinara.

Medijalna neto zarada za avgust 2021. iznosila je 49.933 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

U poredjenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna bruto zarada za avgust 2021. godine nominalno je veća za 10,3%, a realno za 5,8%, dok je prosečna neto zarada nominalno veća za 10,5%, odnosno za 5,9% realno.

Prosečna neto zarada u avgustu u Moravičkom okrugu iznosila je 55. 784 (u julu 55.422)

Najveće zarade i dalje se beleže u Lučanima 60.809 (prošlog meseca 61.410), a potom slede Gornji Milanovac sa prosečnih 59.222 (57.712), Čačak sa 55.618 (55.521) i Ivanjica 47.533 (47.389) dinara.

Prosečna plata u Čačku viša je za 97 dinara u odnosu na prethodni mesec.

Prosečne avgustovske plate gradova u okruženju slične veličine: Užice 61.943, Valjevo 57.664, Kragujevac 62.446, Kruševac 55.261…

Izvor: Morava info

Prethodni članakProdužen raspust, od ponedeljka kovid propusnice od 20h u ugostiteljskim objektima i kladionicama
Sledeći članakDanas obilne padavine, u Zapadnoj Srbiji narandžasti meteoalarm

15 KOMENTARA

 1. Što si se Žeki toliko uzbudio? Pa ko god nema završenu osmogodišnju školu taj je polupismen. A ima ih. Ihaha. Ti se najviše i bune. Kao ti sad.

 2. Naravno da je prosek niži kad su masa radnika.prijavljena na minimalac. Pogledajte gigante u Čačku, Pons preko 200 radnika svi na minimalcu, i niko da to iskontroliše. Takvih firmi je mnogo u Čačku. Kafići, butici, knjižare, i još mnogo većih i manjih firmi. E državo Srbijo

  • Država Srbija je propisala minimalac.Pons zapošljava,uglavnom,polupismenu radnu snagu koja teško i to da zaslužuje. Vozači guraju hleb u korpama ko prasad na pijacu.

    • Napredni jesmo,ali ne po stranačkoj pripadnosti, već znanjem i umenjem. Moji radnici su tu u proseku 20god. Što govori o uspešnom poslovanju, zaradi i međusobnom poštovanju!Usput,osim državnih nameta, na grbači su nam i lažni invalidski penzioneri,socijalni slučajevi, razni prosjaci…Ali nema veze,spremni smo da pomognemo uvek!

 3. Svaki od gradova u okruženju koji je u ovom tekstu, ima po jednu dve firme koje vuku privredu, samim tim i zarade, napred. Dok Čačak nema ni jednu takvu. A što je to, pitanje je.

 4. Najveći problem je što gotovo svak ima neki papir, znači kvalufikovan je ali je nekvalitetan. Što znači da papir i znanje nisu u istoj ravni. Plus sve se radi ofrlje, bez volje. Idi mi, dođi mi. A to ne može u ozbiljnim firmama. Nikako.

 5. Pitam se ko je za ko kriv. Vlada nije, predsednik nije, gradonačelnik nije. Cela Srbija ima iste uslove za poslovanje. I ko je kriv? Naši vrli PRIVREDNICI. I ta zarada je samo zvanična. A lova na ruke? Da se ne vidi, da se ne plate obaveze. Da se država zakine . I svi zadovoljni. Ali to će jednom da se iskija. Kad dođe vreme za penziju opet pitanje, što je mala penzija. E to su one pare koje nisu primanje zakonski. Prosto ko pasulj.

  • Apsolutno je tačno sve što ste napisali. Međutim, postoje još dva činioca. Prvi je definitvno nekvalifikovana radna snaga. Ekonomisti koji ne znaju da popune uplatnicu, pravnici koji ne znaju da sastave ugovor, i tako dalje. Drugi činilac definitvno mentalitet naroda koji juri u državnu službu bilo koje vrste. Kod ozbiljnog privatnika ne želi niko kvalifikovan da radi ne zbog toga što privatnici ne bi takve primili oberučke već zbog toga što se radi od 8 do 16 časova u minut, čak i prekovremeno, neknema ispijanja kafa, pauziranja svakih sat vremena, nema čuvenog fali ti papir.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here