Protest prosvetnih radnika ispred Vlade: Niko više ne želi da bude učitelj!

8
791

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) okupili su se danas ispred Vlade kako bi još jednom ukazali na, kako kažu, višegodišnju borbu za pravedne platne razrede.

U slučaju da Vlada ne prihvati taj zahtev, USPRS traži povećanje plata zaposlenih u obrazovanju za 20 odsto od decembra, kao i da isti procenat povišice bude i u naredne dve godine.

Predsednica USPRS Jasna Janković rekla je da se Unija godinama zalaže za „poštene platne razrede“ i da sektorska povećanja njima ništa ne znače.

Imamo 80 odsto visoko obrazovanih i moramo da razlikujemo visoko obrazovane u prosveti i one koji rade sa srednjom školom koji su u drugim strukama, a koje država najviše voli – rekla je Janković.

Rukovodilac Resora za obrazovni sistem Unije SPRS Vesna Jerotijević rekla je da su prosvetni radnici poniženi i da „niko više u Srbiji ne želi da se bavi poslom učitelja“.

To je najveće poniženje, a poniženjima nema kraja – poručila je Jerotijević.

Predstavnici USPRS rekli su da se plate zaposlenih u obrazovnom sektoru sve više smanjuju, iako je, kažu, Sporazumom iz 2015. godine predviđeno da platni razredi budu uvedeni početkom 2016.

Oni su danas zatražili i da im se isplati sedam svetosavskih nagrada, a rukovodilac Resora za finansije Vladimir Adžić rekao je da su dali rok Vladi do kraja marta isplati po 20.000 dinara svim zaposlenima u prosveti.

Unija je spremna za dogovor, ali ako ne bude dogovora ponovo ćemo izaći na ulicu – rekao je Adžić.

Na skupu je ukazano i na epidemiološku situaciju u školama i naveden podatak da je „više od pet odsto prosvetnih radnika u izolaciji ili bolesno zbog kovida, te da je mnogo dece koja se razboljevaju“.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakMarinović: Da u Podgorici pokažemo reakciju posle dva vezana poraza
Sledeći članakTri žene i muškarac iz Čačka preminuli od posledica korone, veliki broj otpusta sa kovid odeljenja

8 KOMENTARA

 1. Takvi, kakvi ste, nikom niste ni potrebni. Deca sve slabije obrazovana a vi stalno u nekom štrajku. I uvek nešto zahtevate.Razmislite koliko radite i koji su rezultati vašeg rada. Ali budite pošteni.

 2. Gde su bili prosvetari da se bune protiv skupih udžbenika i novih programa, za besplatne knjige, za online nastavu…. Sve može da prođe ali kada su u pitanju njihove plate onda se bune.

 3. Stvarno mi nije jasno da se prosvetari zalazu za platne razrede. Nisam siguran da su svesni da platni razredi znace da za isti rad dobijaš istu platu. Pa da li su svesni, da oni ubedljivo najmanje rade. Nemaju 8 sati radni dan, skolski raspusti, jesenji, zimski, prolećni, letnji… Sa čijim radom se oni porede?

 4. Za početak bi trebalo povećati platu nastavnom kadru sa završenim ozbiljnijim fakultetima i napraviti razliku u plati između profesora i učitelja. Učiteljski fakultet završavaju oni koji žele diplomu, posle srednje ekonomske, medicinske i drugih škola i imaju uglavnom veoma skromno znanje da bi se bavili ovako važnim zanimanjem. Nije tačno da niko neće da bude učitelj, za one koji su završili taj nazovi fakultet, potrebna je samo neka rodbinska ili partijska veza za posao. Onda može da se planira i porodica, zagarantovana primanja, porodiljska bolovanja, raspusti, znači sve u skladu sa zakonom, što mnogi školovani zaposleni u privatnom sektoru mogu samo da sanjaju.
  Nekada kvalitetna učiteljska škola, a danas nižerazredni fakulet. Srećom da postoji internet, pa mogu da pročitaju ono što ne znaju i ne razumeju. Deca više nauče od baka i deka koji su kvalitetne srednje škole završili pre 50 godina, nego od ovih novih diplomaca.

   • Ko gubi ima pravo da se ljuti.Inače lepo vam stoji dnevnik. To je sva poenta vašeg školovanja,uz benefite državnog posla.

   • Gospođo, mi svi Vas u potpunosti razumemo, kao i nastavnike i profesore u starijim razredima. Zaista jeste strašno mukotrpno raditi od 7:30 do 12:00 i, sa pauzama, efektivno raditi 5 sati dnevno za 50000 dinara mesečno. Još pride privatni časovi. To je zaista rudarski posao. Plata bi trebalo da Vam bude kao docentima na fakultetu. A, da, oni su učili malo više škole.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here