Protest radnika FRA, traže da se zaštiti fabrička imovina

7
422

ČAČAK – Oko 80 bivših radnika Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku, koja je u postupku stečaja i prestala je sa radom u avgustu prošle godine, protestovalo je danas ispred fabrike, zahtevajući da se zaštiti fabrička imovina iz čijih se magacina, prema njihovim saznanjima, neovlašćeno iznose alati.

Radnici su agenciji Beta rekli da će od stečajnog sudije tražiti da se izvrši popis zaliha alata u fabričkim magacinima.

Iako su magacini zapečaćeni od 18. avgusta, kada je fabrika prestala sa radom i kada je zabranjen ulazak u fabriku i iako su prisutni radnici obezbeđenja, imamo saznanja da nepoznata lica neovlašćeno ulaze u magacine, iznose alate i prodaju ih – rekli su radnici.

Oni ističu da su zbog toga podneli više prijava nadležnom tužilaštvu i policiji, ali da te institucije ne postupaju po njihovim prijavama.

Prema rečima radnika, zalihe alata su predviđene da se od njihove prodaje namire dugovanja za oko 2.000 bivših radnika koji su ranije tužili fabriku za neisplaćene zarade, dobili 2004. sudske presude, ali im taj novac još uvek nije isplaćen.

Predsednik bivšeg Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da bivši radnici traže odgovornost generalnog direktora FRA Milana Vidakovića i zbog neovlašćenog iznošenja alata iz magacina, ali i zbog dugovanja koje je fabrika napravila, zbog čega je i prestala sa radom 18. avgusta i nalazi se u procesu stečaja.

Vidaković je direktor od 2009. godine i država, koja je većinski vlasnik fabrike, u poslednjih 20 godina je uložila oko 400 miliona dinara u fabriku, a on ipak nije uspeo da održi likvidnost – rekao je Đelić.

Bivši radnici FRA su najavili novi protest za 12. januar, u 10 časova ispred Tužilaštva i Privrednog suda u Čačku u kome je tog dana zakazano prvo ročište za otvaranje stečaja nad fabrikom.

Generalni direktor FRA Vidaković, koji će na tom mestu biti do uvođenja stečaja i postavljanja stečajnog upravnika, danas nije bio u fabrici.

Protest radnika protekao je mirno i bez prisustva policije.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je prodavala na domaćem i svetskom tržištu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Izvor: Beta

Prethodni članakDolović više nije predsednik opštine Lučani
Sledeći članakOrganizatori blokade najavili krivičnu prijavu protiv muškarca iz Lučana koji je u Preljini autom udario ženu

7 KOMENTARA

  1. Fabrika možda ima neku imovinu koja je očerupana kao kvočka. Ali i takva kakva je mogla je da radi kolko-toliko ali ne znaju da rade. Da su znali i hteli uradili bi nešto, pokrenuli, a ne samo da štrajkuju i čekaju pomoć. A država se nadavala samo tako. Kao u najdublju rupu.

  2. Ko će da uđe ako je zaključano? SEM njih, niko drugi. Imaju saznanja? Neka stražare, pak kad ga uhvate onda po zakonu. A ovako zamajavaju narod. I sami sebe. Šta li će im sve pasti na pamet. Ili im neko diriguje. Ja sumnjam u jednoga.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here